Cardurile cu valute multiple ne scutesc de costuri inutile în vacanță

Publicat: 30 sept. 2024, 12:31, de Cristian Dogaru, în ECONOMIE , ? cititori
Cardurile cu valute multiple ne scutesc de costuri inutile în vacanță

Pățile cu cardul în lei în străinătate adaugă costuri suplimentare de care cei mai mulți posesori de carduri nu au habar.

Să prespunem că avem un card în lei și mergem în vacanță în Ungaria sau Polonia pentru care există curse low cost din mai multe orașe ale țării (spre Budapesta se zboară de pildă din București, Brașov și Târgu Mureș, spre Cracovia din București, etc).

Majoritatea cardurilor noastre sunt în lei și ne așteptăm ca în momentul în care vom face o plată cu cardul în străinătate să asistăm la o conversie leu-forint/zlot de pildă iar acea conversie să se facă urmărind cotațiile afișate de banca emitentă a cardului pe pagina sa de curs valutar din România.

Lansând la o parte faptul că orice conversie într-o valută mai exotică decât euro se face la marje mai mari decât schimbul leu-euro la bancă, există și costurile percepute de Visa/Mastercard la plățile cu cardul în străinătate astfel încât vom avea de fapt o conversie multiplă-din lei în euro la cursul Visa/Mastercard și din euro în forint/zlot.

Pe paginile Visa și Mastercard sunt exemple pentru o astfel de conversie lei-forinți. Pentru cumpărături cu cardul de 10.000 de forinți vom plăti de pildă 129 lei la cursul Visa (comision bancar de 2%) și 129,1 lei la Mastercard (comision bancar de 2%). Cursul oficial BNR era însă de 125 lei pentru 1.000 forinți.

Calculatorul Visa afișează și costul total față de cotațiile valutare de la BCE, care este de 2,97%, ceea ce înseamnă că Visa și Mastercard mai pun în buzunar încă aproximativ 1% după ce băncile emitente ale cardului ne-au taxat cu propriile comisioane (2% în exemplul nostru).

Carduri multicurrency de la CEC Bank, Salt Bank și Revolut

Cardurile în mai multe valute oferă ocazia eliminării acestor comisioane percepute de Visa și Mastercard, urmând să suportăm doar comisioanele percepute de banca emitentă a cardului pentru schimbul valutar.

În plus, conversiile valutare respective se fac la un curs preferențial, mai bun decât la casa de schimb a băncii.
CEC Bank, Revolut și Salt Bank propun astfel de carduri în valute multiple iar cei care pleacă în vacanță vor trebui să transfere în cadrul aplicațiilor bancare bani de pe secțiunea în lei a cardului pe cea în valuta țării vizitate.

Astfel, Salt Bank oferă opțiune multicurrency pentru 17 valute. În exemplul nostru pentru conversia leu-forint, la cursul din 30 septembrie, cu 125,3 lei am cumpăra în aplicație 10.005 forinți, cea ce este semnificativ mai bine (-4%) decât să cheltuim 129 lei pentru aceeași sumă în forinți precum în cazul plăților cu cardul dintr-un cont în lei ca în exemplul nostru anterior.

În aplicația Revolut, unde se pot face conversii valutare în 29 de monede, cu 126,2 lei am achiziționa 10.000 forinți.

La CEC Bank se oferă un card de debit multicurency pentru lei, euro și încă 8 valute (inclusiv forinți și zloți, ca în exemplul de mai sus, dar nu și coroane din Cehia). Cursurile de schimb practicate sunt cele din mobile banking, mai bune ca la casele de schimb (10.000 forinți se cumpără cu 127,7 lei de exemplu, față de 130 lei la operațiunile pe cont).

Astfel de carduri sunt utile celor care călătoresc des dar și familiilor care fac vacanțe cu buget mai generos. O economie de 3-4% la un buget de vacanță de 4-5.000 de euro reprezintă 120-200 de euro, o sumă deloc de neglijat.