Care au fost cele mai importante tranzacții pe piața funciară, în 2021. Fermele de peste 10.000 hectare, la mare căutare
Anul 2021 a adus nu doar recolte bogate pentru agricultori, ci și câteva tranzacții importante pe piața funciară din România, care au vizat preluări de ferme care administrează suprafețe de ordinul a peste 10.000 de hectare.
Cea mai importantă tranzacție a avut în prim-plan o companie din Luxemburg care a preluat de la Spearhead International Limited grupul de fime Agrinatura, care administrează circa 18.000 ha de teren în Teleorman și Dolj. Este vorba de tranzacția prin care AMC Capital IV Scsp a preluat companiile Agrinatura SRL, Silosud SA, Agrifarm Aliprod SRL, Agroservice Piatra SA, Independenta G&T Prest SRL, Agrinatura Serv SRL, Agronica SRL si Agritac SRL, tranzacția fiind aprobată de Consiliul Concurenței. AMC Capital IV Scsp din Luxemburg este o societate care funcționează ca fond privat de investiții.
Grupul AIG se extinde în sudul țării
Holdingul African Industries Group (AIG), controlat de frații Raj și Alok Gupta, a fost și el în centru atenției în acest an. Acesta a anunțat că își extinde activitatea agricolă din România prin preluarea a 13.700 hectare în sudul țării de la un grup de firme care deține mai multe exploatații performante în Călărași. Este vorba de preluarea Thames Farming Enterprises (Olanda), compania-mamă a fermelor Agricom Borcea, Tudor 92, Concordia Agro și Alisa Farm Management, din județul Călărași, care administrează o suprafață totală de 13.700 hectare și dețin o capacitate de depozitare de aproape 40.000 de tone. În urma acestei preluări, AIG s-a apropiat de o suprafață totală de circa 20.000 hectare de teren agricol.
Interes ridicat pentru terenurile din Teleorman
Printre cei mai activi jucători pe piață în ultima vreme s-a numărat și compania Holde Agri Invest, care își continuă campania de extindere la nivel national prin preluarea de ferme în sudul țării. Ultima pe listă este o societate agricolă de 440 ha de hectare de teren situată în apropiere de Roșiori, care a intrat în portofoliul societății, în urma unei tranzacții de circa 1,4 milioane de lei. Suprafață totală administrată de Holde Agri Invest ajunge astfel la peste 12.000 hectare în mai multe județe, existând negocieri și pentru preluarea altor ferme, ținta fiind pragul de 13.000 hectare pe termen scurt, după cun anunța compania la finele anului trecut. Înființată în 2018, compania exploatează peste 12.000 de hectare de teren, organizate în trei nuclee – ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași) și Videle (județul Teleorman.
După cum se vede fermele de dimensiuni mari sunt la mare căutare, iar tranzacțiile între fondurile de investiții care au cumpărat terenuri în scop speculativ devin tot mai frecvente. Așa că nu mai miră pe nimeni că ofertele pentru exploatațiile agricole care lucrează suprafețe de mii de hectare, terenuri arendate sau în propietate, sunt tot mai numeroase.
În România, prețul mediu pentru un hectar de teren agricol este de circa 7.000 euro, potrivit Eurostat. Nu înseamnă, însă, că nu există tranzacții cu o valoare mult mai mare, chiar și de peste 10.000 euro/ha, dar și la un nivel ceva mai redus în anumite zone ale țării.
Potrivit datelor de la Ministerul Agricuturii, în România există 786.000 de fermieri care beneficiază de subvenții APIA, iar dintre aceștia 4.600 dețin 30% din suprafața agricolă a țării și produc 70% din cantitatea totală de cereale a României,