Care e costul de producție al unei genți Hermes Birkin, vândută cu 38.000 de dolari?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Hermes-Birkin.jpeg)
Un videoclip viral de pe TikTok a reaprins discuțiile despre marjele uriașe de profit ale brandurilor de lux. În centrul scandalului se află costul de producție al unei genți Hermes Birkin. Prețul de vânzare al acesteia este în jur de 38.000 de dolari. Un influencer chinez a afirmat că aceste genți exclusiviste ar avea un cost de producție zeci de ori mai mic.
Costurile reale ale unei genti Hermes Birkin
Clipul devenit viral analizează fiecare componentă a genții, oferind sumele defalcate pentru materia primă. Pielea de origine italiană sau franceză este estimată la cel mult 450 de dolari, în timp ce firul de cusut franțuzesc ar avea un preț maxim de 25 de dolari. Accesoriile din oțel inoxidabil rezistent nu ar costa mai mult de 150 de dolari, interiorul din piele întoarsă ar fi maxim 100, iar fermoarul, cel mult 10 dolari.
Deși estimările nu pot fi confirmate oficial, în industria de lux se cunoaște faptul că multe branduri externalizează producția către Asia. Acestea efectuează în Europa doar etapele ale procesului. Astfel, eticheta „Made in France” sau „Made in Italy” rămâne valabilă din punct de vedere legal. În realitate, însă, cea mai mare parte din muncă este realizată în fabricile din China. Mai mulți producători chinezi susțin că trimit brandurilor de lux produse semifinite, numite „blankuri”, care sunt finisate ulterior în Europa.
Frank Müller, expert în industria de lux și lector la Universitatea St. Gallen, a recunoscut că marjele de profit pot fi foarte mari, iar industria nu este transparentă privind producția.
Tot el a avertizat că dezvăluirea acestor practici, ca parte din “războiul tarifelor” cu SUA, poate afecta relațiile comerciale de lungă durată dintre furnizori și branduri. „Producătorii chinezi au câștigat bine în calitate de furnizori. Această transparență forțată riscă să rupă relații de lungă durată”, a afirmat Müller.
Brandurile de lux – muniție în războiul tarifelor
Clipurile de pe TikTok care acuză brandurile de manipulare a prețurilor fac parte, potrivit analiștilor, dintr-o campanie mai amplă dusă de China în contextul tensiunilor comerciale cu SUA.
În aceste materiale virale, sunt dezvăluite prețurile de producție ale mai multor produse de lux. Cele mai multe dintre acestea au costuri de fabricație infime în China, deși sunt vândute în Occident la prețuri exorbitante.
Chiar dacă astfel de dezvăluiri pun presiune asupra imaginii brandurilor de lux, comportamentul de consum nu pare să se schimbe radical. Consumatorii continuă să achiziționeze genți Hermes, considerate un simbol de statut și al unui anumit stil de viață. Prețul plătit reflectă mai degrabă această asociere cu luxul și elitismul, decât valoarea materialelor sau a manoperei.