Care era ciorba preferată a lui Nicolae Ceaușescu? O mânca chiar și de Crăciun
În materie de mâncare, Nicolae Ceaușescu era cunoscut pentru preferințele sale culinare modeste, fiind un mare amator de ciorbe, inclusiv cele de ștevie, spanac și urzici. Crescut într-o familie de țărani din Scornicești, Ceaușescu a rămas fidel alimentației simple de-a lungul vieții. Consuma zilnic verdețuri și nu renunța niciodată la ciorbă, pe care o avea pe masă atât la prânz, cât și la cină, indiferent de ocazie. Chiar și în timpul sărbătorilor, prefera aceleași preparate, care aminteau de copilăria sa la țară.
Aceste detalii au fost scoase la iveală de Suzana Andreiaș, menajera care a lucrat pentru cuplul Ceaușescu până la Revoluția din 1989, scrie Adevărul. Informațiile sunt incluse în cartea „La curtea lui Ceaușescu. Dezvăluirile Suzanei Andreiaș despre viaţa de familie a cuplului prezidenţial” de Maria Dobrescu (Amaltea, Bucureşti, 2004), unde sunt prezentate aspecte inedite despre viața de zi cu zi a dictatorului.
După ce a devenit președinte al României, în 1967, Ceaușescu s-a mutat împreună cu familia în vila din cartierul Primăverii, București, unde a rămas până la sfârșitul tragic din decembrie 1989. Curtea spațioasă a reședinței adăpostea mai multe locuințe, iar într-una dintre ele și-a adus părinții, care, însă, rareori vizitau „casa mare”. Prefera să-i țină aproape, dar fără o interacțiune constantă. Mama Elenei Ceaușescu a fost prima care a fost adusă la București, iar ulterior locuința a fost extinsă pentru a găzdui și pe părinții lui Nicolae.
Citește și: Care era melodia preferată a lui Nicolae Ceaușescu?
Cei trei copii ai cuplului prezidențial – Zoe, Valentin și Nicu – au împărțit inițial aceeași cameră, având parte de o separare abia după ce Valentin a împlinit 12 ani. De atunci, Valentin și Nicu au primit o cameră separată, păstrând însă condiții de trai relativ modeste în raport cu statutul pe care părinții lor îl aveau.
Viața de familie a Ceaușeștilor, marcată de această combinație între putere și simplitate, rămâne un capitol fascinant din istoria recentă a României, dezvăluind aspecte mai puțin cunoscute despre una dintre cele mai influente și controversate figuri politice ale secolului XX.