Care este cea mai valoroasă companie din lume, după ce Apple, producătorul iPhone, a pierdut acest titlu
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/iphone-7479302_1280.jpg)
Gigantul tehnologic Apple, producătorul iPhone, a pierdut titlul de cea mai valoroasă companie din lume, după ce capitalizarea sa bursieră a scăzut dramatic până la 2.600 de miliarde dolari. Investitorii au reacţionat la temerile legate de impactul tarifelor vamale americane asupra importurilor din China şi acţiunile Apple au scăzut cu peste 20%, ștergând peste 700 de miliarde de dolari din valoarea de piaţă a gigantului american.
Microsoft, cea mai valoroasă companie din lume
Valoarea de piaţă a companiei Microsoft este de 2.640 miliarde de dolari, scriu publicaţiile financiare internaţionale.
Deşi Apple a stat deoparte de bula AI, cu salturile şi scăderile ei din ultima perioadă, producătorul iPhone se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari din cauza noilor tarife comerciale americane impuse de administrația președintelui Donald Trump.
Începând de miercuri, taxele de import combinate pentru bunurile din China – unde sunt asamblate majoritatea iPhone-urilor – vor ajunge până la 104%, stârnind îngrijorări cu privire la costurile lanțului de aprovizionare.
Potrivit Wall Street Journal, Apple plănuiește acum să expedieze iPhone-uri din India în Statele Unite, în timp ce directorul executiv Tim Cook solicită o scutire de la taxe vamale. Produsele importate din India sunt supuse unui tarif american de 27 %.
Cu toate acestea, analiștii spun că situația rămâne prea nesigură pentru ca societatea să se angajeze în schimbări pe termen lung ale lanțului de aprovizionare.
Oficialii Casei Albe au continuat să facă presiuni asupra Apple pentru a transfera producția în Statele Unite
Oficialii Casei Albe au continuat să facă presiuni asupra Apple pentru a transfera producția în Statele Unite. Secretarul pentru comerț Howard Lutnick a întrebat de ce Apple încă produce iPhone-uri în China, sugerând că roboții și forța de muncă locală ar putea înlocui producția mai ieftină din străinătate. El a susținut că acest lucru ar crea milioane de locuri de muncă în SUA.
Cu toate acestea, Dan Ives de la firma financiară Wedbush Securities a declarat pentru CNN că nicio companie nu este mai afectată de acest tarif decât Apple.
Construirea iPhone-urilor în SUA ar putea crește prețul unui singur dispozitiv la 3.500 de dolari, a spus el, iar Apple ar avea nevoie de 30 de miliarde de dolari și trei ani pentru a muta doar 10% din lanțul său de aprovizionare în SUA.
Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, a declarat marți că Trump dorește să readucă producția în SUA, considerând că țara dispune atât de forța de muncă, cât și de resursele necesare pentru a produce dispozitivele pe plan intern.