Care este cel mai periculos fel de mâncare!

Publicat: 27 nov. 2024, 07:18, de Magda Marincovici, în LIFESTYLE , ? cititori
Care este cel mai periculos fel de mâncare!

Medicul nutriționist Arnaud Cocaul avertizează în legătură cu pericolul consumului unui fel de mâncare, printre cele mai preferate de francezi în sezonul rece, cunoscut și la noi. El consideră acest preparat ca fiind cel mai periculos pentru sănătate.

Este vorba despre raclette, un preparat mâncat în special iarna, care, potrivit rețetei este o combinație de cartofi, mezeluri și brânză topită. „Este un nonsens medical și nutrițional”, spune dr. Cocaul.

Numele preparatului vine de la Raclette, un sortiment de brânză tradițională în Elveția, Franța, Germania, Austria.  Se servește  încălzită și, din cauza conținutului mare de grăsime, se adaugă cartofi fierți în coajă. Așa a devenit un fel de mâncare foarte apreciat.

Combinația dintre mezeluri și brânză „în cantități mari, fără legume, fără fructe” reprezintă un cocktail periculos pentru organism, deoarece este un preparat cu multe grăsimi și mulți aditivi, spune medicul nutriționist.

Acest preparat va tortura organismul, mai ales dacă suferă de unele boli, precum hipertensiune, diabet sau obezitate. În aceste condiții, ai în față o bombă de care cu siguranță ar trebui să te ferești, spune doctorul Cocaul.

Ai grijă la porții!

Pentru unii a renunța la acest fel de mâncare ar putea însemna chiar un sacrificiu. Și doctorul Cocaul are și o explicație: „Evident, face plăcere papilelor gustative”. Totuși, nutriționistul insistă ca porția de raclette să fie cât mai mică și completată cu legume, iar desertul să fie o salată de fructe.

„Procedând astfel, reduceți impactul negativ produs de raclette”. De asemenea, nutriționistul atrage atenția asupra cantității. „Aveți grijă la porții”! – avertizează doctorul Cocaul.

El face și câteva recomandări: alegerea brânzeturilor cu mai puțină grăsime, tăiate în felii subțiri, în cantități mai mici; folosirea unor mezeluri de calitate, fără nitriți, nitrați și alți aditivi; completarea cu legume (dovlecei, ardei, vinete). Totodată, doctorul Cocaul spune că trebuie să ne oprim dacă ne-am săturat și să punem tacâmurile jos, oricât de delicios ar fi acest preparat.