Care este diferența dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna

Publicat: 04 feb. 2021, 20:34, de Raluca I. Heroiu, în News , ? cititori
Care este diferența dintre vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna
VACCIN

În campania de vaccinare din România este utilizat vaccinul dezvoltat de Pfozer/BioNTech. Deși țara noastră a primit și doze de vaccin de la compania farmaceutică Moderna, acestea încă nu sunt utilizate în procesul de imunizare în masă a populației. Specialiștii explică care sunt diferențele dintre cele două seruri.

Vaccinul dezvoltat de Moderna este al doilea autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Serurile Pfizer/BioNTech și Moderna sunt asemănătoare din punct de vedere al eficacității

Nevoia de a limita efectele pandemiei este foarte mare, iar aprobarea de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a celui de-al doilea vaccin împotriva COVID-19, cel dezvoltat de compania Moderna, reprezintă o șansă în plus pentru a răspunde acestei nevoi. Cele două variante de vaccin disponibile în Uniunea Europeană sunt foarte asemănătoare. (…)Momentan, cererea pentru vaccinurile împotriva COVID-19 depășește capacitatea de producție. Astfel, în acest moment, opțiunea pentru una din cele două variante se face pe criterii medicale, în funcție de istoricul medical și de disponibilitatea celor două tipuri de vaccin, în centrele de vaccinare”, se arată într-un comunicat publicat pe vaccinare-covid.gov.ro. 

Pe ce tehnologii sunt dezvoltate cele două vaccinuri?

„Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager. Acest tip de vaccin învață corpul să creeze anticorpii necesari în lupta cu virusul. Anticorpii sunt pregătiți să lupte cu virusul real atunci când persoana vaccinată este expusă la infecția cu SARS-CoV-2. ARN-ul mesager pătrunde în celulele umane, unde transmite informația necesară producerii proteinelor proprii virale, față de care, ulterior, se vor dezvolta anticorpii.  Fragmentele de ARN mesager sunt deteriorate de enzimele proprii celulelor umane într-un interval de până la 5-7 zile și nu influențează în vreun fel ADN-ul celular, având în vedere că nu pătrund în nucleu”, arată sursa citată.

Cât de eficiente sunt cele două vaccinuri împotriva COVID-19?

Vaccinul BioNTech/Pfizer are o eficacitate de 95%, în timp ce vaccinul Moderna are eficacitate de 94.1%.

„Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune încă măsura în care previn și infecția asimptomatică cu virusul SARS-CoV-2. Protecția pe termen lung nu poate fi cunoscută cu exactitate până în prezent pentru vreunul dintre vaccinurile aprobate de EMA”, conform specialiștilor.

Cine se poate vaccina?

Vaccinul Pfizer/BioNTech – 16 ani +

Vaccinul Moderna – 18 ani +

Modul de administrare

Ambele vaccinuri necesită două administrări – pentru Comirnaty rapelul se administrează la 21 de zile, iar pentru vaccinul Moderna la 28 de zile.

Profilul de siguranță

Reacțiile adverse sunt de regulă ușoare sau moderate, similare pentru ambele vaccinuri. Cele mai frecvente sunt: durere în braț, la locul administrării, oboseală, dureri de cap, frisoane, dureri musculare și articulare, febră, tumefierea ganglionilor limfatici.

Aceste reacții adverse apar ca urmare a stimulării sistemului imun, sunt tranzitorii, trec spontan și apar mai frecvent la tineri și după cea de-a doua doză.

Condiții de transport și de depozitare

Ambele vaccinuri necesită lanțuri de frig (condiții de temperatură care trebuie respectate în timpul stocării și distribuției). Vaccinul Moderna se recomandă a fi stocat la -20°C, în timp ce Comirnaty trebuie stocat la -80°C. După decongelare, Comirnaty este stabil 5 zile la 2-8°C, în timp ce vaccinul dezvoltat de Moderna este stabil timp de 30 de zile la 2-8°C.

Fiecare flacon de Comirnaty conține 5 doze de vaccin, în timp ce fiecare flacon de vaccin Moderna conține 10 doze. Vaccinul Comirnaty necesită diluție prealabilă cu ser fiziologic înainte de a fi administrat, în timp ce vaccinul Moderna este gata pentru utilizare.

Putem să alegem între vaccinurile Moderna sau Pfizer/BioNTech?

Cătălin Alexandru, director DSU și membru al CNCAV, spune că cetățenii pot opta pentru serul Moderna sau pentru cel produs de Pfizer/ BioNTech.

„În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel – persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză.

Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2.

Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale”, a spus el, la Digi24.