Care este firma controlată de statul român care are doar șefi
CCGT Power Ișalnița SA, o societate deținută de statul român prin Complexul Energetic Oltenia, a fost constituită să construiască un grup pe gaze. Deocamdată are doar conducători și niciun angajat.
Directorul general al SPV-ului încasează o indemnizație lunară de 15.000 de lei net, în timp ce administratorii câștigă câte 5.000 de lei, net, lunar. Cu toate acestea, CCGT Power Ișalnița funcționează de câteva luni fără a demara lucrările efective de construcție.
Nicușor Văduva, liderul sindical de la Termocentrala Ișalnița, a exprimat nemulțumiri cu privire la această situație, întrebându-se: „Aceste SPV-uri funcționează de câteva luni, dar, din păcate, funcționează doar cu ce ține de partea de directori. În rest, eu nu am văzut să fie alți angajați, să înceapă să lucreze la propriu ceva, să înceapă construcția centralei acestea pe gaze.”
Văduva continuă să își manifeste scepticismul față de promisiunile autorităților, afirmând că procesul de angajare a personalului nu a fost demarat și că există doar „vorbe” în loc de acțiuni concrete: „Poate că așa este procedura, trebuie să stea cât mai mult șefii pe hârtiile acestea, să le lucreze, să le pună cap la cap până când începe lucrarea propriu-zisă și angajarea de personal. Ne-au comunicat doar vorbe, în vorbe nu cred.”
Liderul sindical compară situația de la Ișalnița cu alte proiecte de construcție din zonă, subliniind că un alt proiect similar de la Craiova a avansat mai mult, dar a întâmpinat dificultăți: „Vorbisem, zilele trecute, cu cineva de la Craiova 2, știu că erau în stadiu mai avansat cu începerea construcției centralei pe gaze în Craiova 2 și, acum, au niște piedici foarte mari care îi fac să fie undeva mai în urma noastră, celor de la Ișalnița.”
Văduva își exprimă neîncrederea în promisiunile politice și concluzionează: „Până când nu o văd construită, declarațiile acestea politice în care se întrec care mai de care nu cred, că vor construi România de la zero, până la urmă, că vor salva și sistemul energetic național. Toți salvează, acum, și construiesc, de cred că trebuie să vină nemții să lucreze în România la câte promisiuni auzim, în aceste luni, de campanie electorală. Eu nu mai cred în aceste promisiuni, până când nu văd fizic ceva. Am trăit prea multe până acum și nu mai cred, mai ales în vorbele politicienilor și politrucilor care sunt puși în funcții de conducere de acești politicieni.”
Întrebările rămân, iar Văduva își exprimă curiozitatea în legătură cu sursa fondurilor pentru indemnizațiile mari ale șefilor SPV-urilor: „De unde vin acești bani? Vin din resursele companiei sau cele ale Ministerului Energiei? Aș fi curios să vedem de cine sunt finanțate.”