Care este planul lui Trump, în opinia fostului ministru de Externe Teodor Baconschi

Publicat: 18 feb. 2025, 18:41, de Rona David, în Internațional , ? cititori
Care este planul lui Trump, în opinia fostului ministru de Externe Teodor Baconschi
Donald Trump și Vladimir Putin

Trump și Putin sau Statele Unite și Rusia au încheiat discuțiile privind încetarea războiului din Ucraina în Arabia Saudită, după aproximativ patru ore și jumătate, anunță TASS.

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi explică la B1TV că, la ora actuală, SUA vor să împartă Ucraina cu Rusia, dar Ucraina nu va ceda cu una, cu două, iar cei trei ani de rezistență dovedesc acest lucru.

Din câte știu, Statele Unite nu se află în război cu Federația Rusă. Prin urmare, nu văd de ce ar avea negocieri de pace cu Federația Rusă. Pe de altă parte, m-a frapat de asemenea apariția în limbajul diplomatic al comunicatului comun, a termenului înțelegeri geopolitice.

Deci, potrivit lui Teodor Baconschi, asta duce direct la ideea de a reveni la sferele de influență.

Pe de altă parte, Lavrov, galvanizat de faptul că patronul lui nu mai este un criminal de război, ci un partener de nădejde, i-a scos din ecuație pe europeni. Nu doar prin procesul diplomatic de negociere al unui eventual acord de pace, ci și prin imposibilitatea ca ei să trimită trupe, pe linia de contact care urma să să prezerve acest armistițiu, să-l garanteze, pe teren.

Deci, europenii sunt, pe de o parte, lăsați să acopere garanții de securitate militară pe teren pentru Ucraina. Pe de altă parte, Lavrov nu e de acord cu acest lucru. Mi se pare o contradicție majoră în felul în care se croiește perspectiva pentru Ucraina.

Despre tema forțării alegerilor într-o țară cu milioane de oameni plecați în alte țări, Baconschi spune că este de un cinism tipic pentru Rusia.

Evident că Putin își face ideea că, dacă el a redevenit un partener legitim pentru Statele Unite, bunăoară, de ce ar mai fi Zelenski un partener legitim. Zelenski a pierdut. Deci trebuie să piardă și niște alegeri pe care Rusia le-ar putea influența, așa cum știe ea să o facă.

Prin urmare, are loc această împăcare a Americii cu Putin, dar în favoarea cui?  Mi se pare că în acest moment se conturează un blocaj, pentru că… cum nu e de acord Lavrov ca europenii să trimită măcar ei trupe care să garanteze armistițiu, atunci cum va putea fi implementat?

Baconschi explică faptul că Zelenski are nevoie și de Turcia, și de state din Golf, și de alți mediatori, cu care să participe la presiunile pe care europenii le vor face asupra lui Trump ca să nu încheie peste Ucraina și peste Uniunea Europeană o pace nedreaptă, cinică și, prin urmare, fragilă, care n-are cum să dureze, subliniază fostul ministru de Externe.

Cu câteva căști albastre de la ONU, cu care și Rusia ar fi de acord în Consiliul de Securitate? Sau prin ce mijloace s-ar putea asigura statul agresat și parțial ocupat de Federația Rusă că linia de contact este funcțională?

Și ucrainenii au o perspectivă, chiar dacă, să zicem, lucrurile ar îngheța și realitatea cuceririlor militare ar fi consimțită printr-un acord juridic. Ei vor să-și refacă țara, vor să-și repună în funcțiune economia, vor să se dezvolte și vor să aibă o perspectivă geopolitică. Sunt convins că măcar Uniunea Europeană va continua să ofere Ucrainei această perspectivă.

La ora actuală, SUA vor să împartă cu Rusia, Ucraina – este rezultatul analizei lui Baconschi. Care este planul SUA?

Eu cred că dacă coroborăm ambiția unor investiții istorice nu doar în Fâșia Gaza, ne dăm seama că cu ceea ce a propus Trump lui Zelenski, și anume un acord din care lipsea orice garanție de securitate, dar prin care SUA-și adjudeca 50% din metalele rare ale Ucrainei, nu din exploatarea lor, dividendele acestor resurse geologice de preț. Dacă mă întrebați, cred că la ora actuală SUA vor să împartă cu Rusia Ucraina.

Adică, noi avem investiții în partea occidentală și voi nu mai atacați, pentru că avem noi investiții acolo și voi luați ceea ce ați cucerit militar și n-aveți decât să gestionați asta, dacă tot ați trecut prin Duma anexarea ilegală a acestor patru regiuni ucrainene. Deci, cred că ăsta e planul.

Fostul ministru de Externe crede că rezistența pe care a dovedit-o Ucraina până acum arată că nu se va lăsa folosită în negocierea neo-colonialistă dintre Trump și Putin.

Ucraina a dovedit că s-a făcut de la altă esență, nu știu una foarte tare. Este o nucă foarte greu de spart. Dacă ditamai Armata Roșie, cu tot cu mercenarii Wagner și cu ajutoarele trimise de Coreea de Nord, n-au reușit să cucerească decât parțial o cincime din Ucraina în 3 ani de ofensivă delirantă în care nicio regulă a războiului nu a fost respectată, vă dați seama că ucrainenii nu vor fi dornici să fie carne de tun a acestui tip de negociere neo-colonialistă. 

După întâlnirea de astăzi, SUA și Rusia au convenit să numească „echipe la nivel înalt” pentru a începe să lucreze la o cale de a pune capăt războiului Rusiei în Ucraina, afirmă Departamentul de Stat al SUA, potrivit BBC.

Cele două părți au convenit să abordeze și lucrurile „iritante” din „relația bilaterală”, a afirmat Tammy Bruce, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA. De asemenea, potrivit CNN, consilierul prezidențial Iuri Ușakov a declarat că Rusia și Statele Unite au convenit să „ia în considerare interesele celuilalt”.