Care este vârsta dumneavoastră biologică? Inteligența artificială răspunde, dar medicul decide
Inteligența artificială a fost programată încât să furnizeze vârsta corpului pacienților, în funcție de stilul de viață și alte variabile biologice. Este considerată o descoperire foarte utilă în prevenirea unor boli cronice, dar care nu va sacrifica relația dintre medic și pacient, subliniază Sciences et Avenir.
Trebuie făcută diferența între vârsta cronologică și vârsta biologică, explică Louis Casteilla, profesor de fiziologie la Universitatea Toulouse III – Paul Sabatier.
Vârsta cronologică este universală și corespunde timpului scurs de la data nașterii. Dar corpurile noastre nu reacționează identic atunci când sunt expuse la factori de stres sau alți factori.
Vârsta biologică este o reflectare a timpului trecut peste același organism și capacitatea lui de a răspunde la noile provocări, precizează profesorul Casteilla.
Ultimul studiu, publicat în revista Aging Cell și coordonat de Paul Monsarrat, profesor universitar, propune un instrument folosind inteligența artificială (IA) pentru a determina vârsta biologică a pacienților și a anticipa efectele îmbătrânirii.
Două persoane, cu vârste identice, nu au întotdeauna aceeași capacitate de a efectua aceleași activități. Este vorba despre ”uzura biologică” , adică ansamblul factorilor de stres exterior la care este supus corpul de-a lungul vieții. Este posibilă determinarea acestei uzuri cu ajutorul metodelor biostatistice, folosind un număr mare de variabile simplu de măsurat, ca nivelul colesterolului sau glicemia, confirmă profesorul Casteilla. Dar pentru a avea un rezultat pertinent, toți acești parametri trebuie corelați, precizează acesta.
Pentru aceasta, echipa de cercetători a creat un instrument capabil să prezică vârsta fiziologică personalizată (PPA) pentru fiecare individ. IA asociază într-un algoritm 26 de variabile biologice comune colectate din datele studiului National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES).
Acest instrument este valoros întrucât deschide calea spre medicina personalizată, anticipând îmbătrânirea biologică și efectele vârstei asupra dezvoltării unor boli cronice ca diabetul sau hipertensiunea.
Dar pentru a înțelege corect rezultatele este nevoie de un medic. IA nu demonstrează nimic singură, ea face corelații care ulterior trebuie studiate de un specialist, spune profesorul Casteilla. IA permite abordarea complexității acestor parametri, dar dacă nu este folosită corect, ea poate fi periculoasă. ”Este vorba despre un ajutor dat medicului, nimic mai mult”, transmite profesorul Casteilla. Ceea ce înseamnă că nu se va renunța la relația pacient- medic.