Studiu: Care este vinul cu cele mai mari beneficii pentru sănătate?

Publicat: 13 feb. 2022, 07:00, de Puterea.ro, în Food , ? cititori
Studiu: Care este vinul cu cele mai mari beneficii pentru sănătate?

„Un pahar de vin roșu înainte de masă”, aceasta este recomandarea medicilor. Studii recente arată că vinul  „Pinot noir” poate fi cel mai bun pentru sănătate, datorită faptului că acesta conține mai mult resveratrol decât alte soiuri.

Conform celebrei clinici Mayo, „Resveratrolul poate preveni afecțiunile vaselor de sânge, reduce colesterolul de joasă densitate (LDL, colesterolul „rău”) și preveni cheagurile de sânge”.

Resveratrolul este un fungicid natural aflat în pielițele strugurilor și care le ferește de mucegai; nivelurile de resveratrol sunt mai mari în soiurile de struguri cu pielițe subțiri, cum este pinot noir, deoarece acestea sunt mai vulnerabile la mucegai.

Jim Bernau, președintele de la Willamette Valley Wineyards, a spus pentru Forbes că „pentru a maximiza nivelul de resveratrol în vin, este necesar să se minimizeze contactul acestuia cu oxigenul.”

Nu este prim oară când cercetătorii citează beneficiile pentru sănătate ale lui pinot noir. Un studiu din 2016 a indicat că un consum mic spre mediu de vin poate reduce riscul de apariție a demenței la vărste mai avansate datorită conținutului de antioxidanți.

Un alt studiu, publicat în 2015, a constatat că cei care beau vin sec alb sau roșu, cum este pinot noir, au colesterol HDL („colesterol bun”) mai mult în comparație cu cei care beau apă sau alte feluri de vin alb.

Vinul roșu a fost asociat și cu o sănătate mai bună a tractului digestiv.

Un studiu efectuat în 2019 la Kings College London a constatat că aceia care beau vin roșu au o diversitate îmbunătățită a microbiomului intestinal în comparație cu băutorii de alte vinuri.

„În vreme ce știam de multă vreme de beneficiile pentru inimă neexplicate ale vinului roșu, acest studiu arată că un consum moderat de vin roșu este asociat cu microbiom de mai mare diversitate și mai sănătos, care explică parțial efectele îndelung dezbătute asupra sănătății”, a spus Caroline LeRoy, coautoare a studiului.