Care Lege a pensiilor este mai bună: Cea din 2019 sau cea de acum? Ce spune Olguța Vasilescu și ce pensie va avea mama primarului după recalculare
Primarul Craiovei, Lia-Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD pe domeniul Muncă și Protecție Socială, a susținut duminică, la sediul PSD Dolj, o conferință de presă în care și-a spus punctul de vedere în legătură cu noua Lege a pensiilor și recalculările care s-au făcut. Edilul a făcut însă și o istorie a legislației privind pensiile.
Olguța Vasilescu a susținut că Legea pensiilor nr. 127 din 2019, la care s-a lucrat în perioada în care a fost ministru al Muncii, a fost una aproape perfectă, pentru că la acea vreme a eliminat inechitățile din sistem.
„M-am ocupat de această lege în perioada în care am fost ministru și eu cred că în 2019 am scos o lege foarte bună, spre perfecțiune. A fost o lege la care nu am lucrat eu ca ministru, ci au lucrat cei mai mari specialiști din Casa de Pensii, din fiecare județ, pe grupuri de lucru și a reieșit Legea 127/2019.
La acea vreme am simulat pe ea timp de un an la Casa de Pensii, pentru a nu avea scăderi, am primit foarte multe observații pe lege, dar nu am ținut cont de niciuna dintre ele, pentru că nimeni nu putea să ne impună nimic în acel moment“, a afirmat primarul Craiovei.
Olguța a trecut apoi în revistă ce s-a întâmplat după ce PSD nu a mai fost la guvernare, cum „Guvernul Orban nu a ținut cont de această lege și nu a mai făcut nicio majorare“, pentru ca apoi Guvernul Cîțu să înceapă renegocierea PNRR, împreună cu „marele specialist Ghinea, cum îi spunem noi, care a introdus în PNRR mai multe considerente despre Legea Pensiilor, în condițiile în care nimeni de la Comisia Europeană nu ne ceruse să ne asumăm vreun jalon pe pensii“.
Olguța Vasilescu și șocul avut după pagina 400 din PNRR
Cu extrasele din PNRR în mână, Olguța Vasilescu a susținut că nicio țară din UE nu și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență vreo reformă a pensiilor.
„Dacă nu mă credeți, vă invit să citiți PNRR. Eu am avut un șoc la acea vreme, pentru că nimeni nu credea că este adevărat. Pentru că PNRR nu a fost discutat în Parlament, nu s-a transmis niciun document cu ce voia să facă Guvernul Cîțu, vedeți de la pagina 400 încolo (…)
Cel mai grav dintre toate a fost cu acel procent de 9,4% din PIB pentru pensii la care ne limitam, în condițiile în care pe legea noastră era de 11% din PIB, iar pe legislația europeană media era de 13%.
Și nu se mai putea face nicio modificare până în anul 2070, astfel încât să mai avem pensii majorate. În plus, se specifica faptul că nu se mai puteau face creșteri ad-hoc ale nivelului pensiilor, nici măcar cu rata inflației“, a mai explicat Olguța Vasilescu.
Olguța și salvatorul Ciolacu
Primarul Craiovei a scos apoi în față PSD și ce s-a făcut după ce social-democrații au intrat la guvernare și anume cât de greu le-a fost să se scoată acel procent de 9,4% din PIB, pentru că solicitarea venise din partea statului român.
„Voi ați cerut, nu noi. Nu putem să facem modificări în PNRR cum se schimbă câte un guvern, că ne trezim cu toate țările din UE care vin cu noi propuneri, nemulțumite de ce au introdus alte guvernări, ni s-a transmis de la Comisia Europeană“, a afirmat Olguța.
Potrivit acesteia, salvarea a venit de la premierul Ciolacu, imediat după investirea în funcție, care a reușit să scoată acel procent din PIB și acel blocaj pe pensii până în anul 2070, care „evident că era o prostie, recunoscută și de cei de la Uniunea Europeană, dar asumată de guvernul de la vremea respectivă“.
„A trebui însă să se găsească o formulă care a dus la această nouă Lege a pensiilor, care, totuși, are avantajul foarte mare că se merge pe contributivitate. Mai mult, este o sumă anuală de 10 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că pensiile cresc. Să știți că 82% din pensii chiar cresc.
Eu nu am întâlnit până acum în familiei, la pensionarii cu care am mai vorbit, persoane la care să le fi scăzut pensia. Dar e foarte adevărat că sunt și astfel de persoane, ma refer la procentul de 17%, însă, deși la recalculare le-a venit un cuantum mai mic, pensiile nu scad“, a mai precizat Olguța Vasilescu.
Potrivit acesteia, la toate pensiile care sunt în plată se păstrează cuantumul mai mare, dacă sunt mai mici după recalculare.
„Cu alte cuvinte, nu a scăzut nicio pensie în România! Mai mult, din cei 803.000 de pensionari care au primit un cuantum mai mic după reclaculare în scripte, 485.000 sunt la indemnizația minimă socială, și aceasta crește de la 1 ianuarie în fiecare an, 85.000 la care valoarea pensiei recalculate este egală cu cea actuală și automat va crește conform legislației de actualizare cu rata inflației plus jumătate din salariului mediu brut pe țară, iar la 30.000 de pensionari, care au pensia recalculată mai mică, se crește și aici de la 1 ianuarie, dar pe cuantumul recalculat“, a mai spus Olguța Vasilescu.
La final, concluzia trasă de primarul Craiovei a fost una singură: doar PSD a crescut pensiile în România.
„Cine spune că PSD își bate joc de pensionari, nu a văzut toate cifrele. Nu spun că este o lege perfectă, dar e maximul ce s-a putut scoate după ce a făcut Guvernul Cîțu“, a conchis Olguța.
Care Lege e mai bună?
Întrebată care lege a pensiilor este mai bună, cea din 2019 la care s-a lucrat în perioada în care s-a aflat la Ministerul Muncii, și cea de acum, Olguța Vasilescu a fost tranșantă:
„Cu siguranță este mai bună Legea nr. 127/2019, pentru că noi la vremea respectivă am reușit să eliminăm și inechitățile din sistem între pensionarii care ieșiseră la pensie în ani diferiți, reușisem să eliminăm inechitățile dintre femei și bărbați, pentru că eram singura țară europeană unde femeile ieșeau cu pensii mai mari decât bărbații, deși contributivitatea era mai mare la bărbați.
Se eliminase și problema cu adeverințele pentru veniturile extra, deci avantajele erau mai mari. Dar, încă o dată, noi nu am dat atunci socoteală la niciun comandament european, nu am avut niciun fel de condiționare. Știu că mi se spusese atunci la Comisie să ridicăm vârsta de pensionare la 70 de ani și am zis că mă ridic și plec de la masă.
În condițiile în care speranța de viață la noi era de 71 de ani, ce facem, îi ținem să muncească până mor? Deci, Legea 127 nu era perfectă, dar rezolva cele mai multe lucruri. Din păcate, ea nu a putut fi aplicată pentru că așa au dorit unii“.
Ce pensie va avea mama Olguței Vasilescu
Primarul Craiovei, Lia-Olguța Vasilescu, a susținut duminică, la sediul PSD Dolj, o conferință de presă în care și-a spus punctul de vedere în legătură cu noua Lege a pensiilor și recalculările care s-au făcut.
Edilul a susținut că Legea pensiilor nr. 127 din 2019, la care s-a lucrat în perioada în care a fost ministru al Muncii, a fost una aproape perfectă, pentru că la acea vreme a eliminat inechitățile din sistem.
Despre noua lege a pensiilor, Olguța Vasilescu a afirmat că vine cu majorări pentru 83% din pensionari, iar pentru restul nu vor exista scăderi de pensii, ci o indexare de la 1 ianuarie 2025.
„Nicio pensie nu va scădea în România, după recalculare“, a precizat Olguța.
Ea a dezvăluit și ce pensie va primi mama sa de la 1 septembrie, după recalculare.
„A avut 3.100 de lei și acum are 3.500 de lei, deci cu 400 de lei mai mult. Nu mai apelează la mine să o ajut, se descurcă“, a spus primarul Craiovei.