Cine sunt angajaţii ce primesc prime de Paște, anul acesta

Publicat: 09 apr. 2025, 14:18, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cine sunt angajaţii ce primesc prime de Paște, anul acesta

Peste 65% dintre angajatorii din România au decis să ofere beneficii angajaților cu ocazia sărbătorilor de Paște.

Prime de Paşte

Primele în bani rămân în topul preferințelor, urmate de vouchere sau tichete cadou, zile libere suplimentare și coșuri cu produse tradiționale de Paște.

Ana Călugăru, Head of Communications la eJobs, subliniază că, deși peste 80% dintre angajatori oferă constant beneficii extrasalariale, perioada sărbătorilor vine cu pachete dedicate, chiar dacă bugetele alocate pentru Paște sunt, în general, mai reduse față de cele pentru Crăciun. Astfel, 57,1% dintre companii oferă beneficii cuprinse între 200 și 400 de lei de Paște, 23,8% alocă între 400 și 600 de lei, iar doar 4,8% trec pragul de 1.000 de lei per angajat.

„Peste 80% dintre angajatori oferă, în general, beneficii extrasalariale angajaților, însă, pe lângă pachetul lunar, mai există și pachete special gândite pentru perioada sărbătorilor, respectiv pentru Paște și pentru Crăciun. Dacă pentru Crăciun companiile alocă, de obicei, un buget mai consistent, de Paște vorbim despre valori mai reduse”, spune ea.

Comparativ cu anul trecut, bugetele nu au suferit modificări semnificative: 85,7% dintre companii au menținut aceeași valoare, iar 14,3% au crescut-o. Lipsa reducerilor, într-un context economic în care multe firme își revizuiesc atent cheltuielile, indică faptul că angajatorii conștientizează impactul acestor beneficii asupra satisfacției angajaților. 72% dintre respondenți cred că oferirea de beneficii speciale contribuie la menținerea unei stări de bine în rândul echipei.

În privința avantajelor care ar putea diferenția un angajator pe piață, 58,6% menționează al 13-lea salariu, 41,4% o săptămână de lucru de doar patru zile, 24,1% extinderea beneficiilor către familie, iar 17,2% susțin acoperirea cheltuielilor casnice. Concluziile sondajului reflectă o atenție crescută a angajatorilor față de nevoile reale ale angajaților, aceste decizii fiind adesea influențate de feedbackul direct din interiorul companiilor. Sondajul a fost realizat în perioada martie-aprilie pe un eșantion de 80 de angajatori.