Care sunt beneficiile primite de către donatorii de sânge. Ce se întâmplă din 2024
Valoarea voucherelor primite de românii care donează sânge s-ar putea dubla de la 1 ianuarie 2024, odată cu majorarea sumei alocate pentru bonurile de masă. De asemenea, românii primesc și o zi liberă.
În prezent, un donator primeşte în jur de 70 de lei, plus o zi liberă.
Potrivit ultimului set de măsuri fiscale, angajații români ar putea să primească bani în loc de tichete de masă, a căror valoare ar urma să crească de la 40 de lei, sau carduri pentru alimente.
Cei care donează sânge, vor avea anumite beneficii, inclusiv tichete de masă. Donatorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani și să îndeplinească anumite condiții de sănătate.
Înainte de a dona sânge, persoanele respective sunt supuse unor analize, pentru a se evita riscul îmbolnăvirii persoanelor care vor primi sângele respectiv. Donatorii au dreptul, în fiecare an, de a efectua un examen radiologic pulmonar, un examen biologic extins, precum si un examen cardiologic, fără să fie plătite.
De asemenea, românii care donează sânge în mod regulat pot primi gratuit un tratament cu fier, dacă au deficit, din cauza donărilor.
Beneficii pentru donatorii de sânge:
- 7 tichete de masă
- o zi liberă de la muncă, atunci când se donează sânge
- decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu sau de reședință înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se află sediul instituției unde se efectuează donarea de sânge
- dacă donatorul locuiește în zona în care se află și centrul de donare, el are dreptul la un abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun timp de o lună.
Donatorii de sânge, cărora li se va face un carnet de donator, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Vârstă între 18 și 65 de ani
- greutate de cel puțin 50 de kilograme
- tensiune arterială cuprinsă între 100 mmHg și 180 mmHg
- puls regulat, între 60 și 100 de bătăi pe minut
- să nu se afle sub tratament medicamentos.