Care sunt investițiile din PNRR, incluse de Cristian Ghinea, ce vor fi implementate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene
Scandalul finanțărilor de 29,2 miliarde de euro prin PNRR este departe de a fi încheiat, dar surprinde faptul că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a ajuns să implementeze și să coordoneze o serie de investiții care ar fi trebuit să fie derulate de alte instituții și ministere.
PUTEREA va prezenta componentele din PNRR care vor fi implementate de ministerul condus acum de Dan Vîlceanu.
”MIPE deține și calitatea de coordonator de investiții”
Potrivit informațiilor oficiale furnizate către PUTEREA de ministrul Dan Vîlceanu, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) deține calitatea de coordonator național cu atribuții în elaborarea, negocierea, aprobarea, implementarea, monitorizarea și controlul fondurilor acordate în cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență PNRR. Totodată, Dan Vîlceanu ne-a comunicat că pe lângă rolul de coordonator național, MIPE, deține și calitatea de coordonator de investiții, și implementează o serie de investiții din cadrul anumitor componente. Însă, rămâne de văzut dacă MIPE va reuși să implementeze aceste componente din PNRR incluse de fostul ministru Cristian Ghinea, dar care ar fi trebuit să se deruleze prin ministerul Culturii, cel al Digitalizării și al Antreprenoriatului și Turismului.
Cele patru componente finanțate din PNRR
Din datele furnizate de MIPE reiese că este vorba de investitții derulate prin intermediul a patru componente din PNRR după cum urmează:
· Componenta 7 – Transformare digitală
Investiţia 9. Digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale;
· Componenta 9 – Suport pentru sectorul privat și CDI
Investiția 2. Instrumente financiare pentru sectorul privat;
– Măsura 2.1: Garanția de portofoliu pentru Reziliență;
– Măsura 2.2: Garanția de portofoliu pentru Acțiune climatică;
– Măsura 2.3 pentru IMM-uri și întreprinderile cu capitalizare medie (mid-caps): Fondul de fonduri de capital de risc pentru redresare;
– Măsura 2.4: Fond de Fonduri pentru digitalizare, acțiune climatică și alte domenii de interes;
– Măsura 2.5: Instrumentul financiar pentru investiții în eficiență energetică în sectorul rezidențial și al clădirilor.
Investiția 3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat
– Măsura 3.1 – Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor;
– Măsura 3.2 – Schema de minimis pentru ajutarea firmelor din România în procesul de listare la bursă.
Investiția 4. Proiecte transfrontaliere și multinaționale –Procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare.
· Componenta 11 – Turism şi cultură
Investiția 1. Promovarea celor 12 rute turistice/culturale;
Investiția 2. Modernizarea/crearea de muzee și memoriale.
· Componenta 14 – Buna Guvernanță
Investiția 3. Crearea de structuri parteneriale între administrația publică locală și societatea civilă;
Investiția 4. Creșterea capacității organizațiilor societății civile de stimulare a cetățeniei active, de implicare profesionistă în planificarea și implementarea politicilor publice privind drepturile sociale vizate prin Planul Național de Redresare și Reziliență și monitorizarea reformelor asociate.