Care sunt posibilele rute de atac ale Rusiei în Ucraina

Publicat: 23 feb. 2022, 19:28, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
Care sunt posibilele rute de atac ale Rusiei în Ucraina

Rusia și-a pregătit trupele să intre în estul Ucrainei, dar guvernele occidentale cred că Moscova ar putea plănui o invazie mult mai mare, pentru a prelua controlul întreagii țări.

Conform BBC, analiștii militari sunt de acord că, cu până la 190.000 de militari în apropierea graniței cu Ucraina, Rusia are o serie de opțiuni, în cazul în care decide să lovească.

O lovitură dinspre est

Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut drept state independente două regiuni susținute de Rusia din estul Ucrainei, auto-numita Republică Populară Donețk și Republica Populară Lugansk.

El a ordonat trupelor să intre în cele două regiuni pentru a „menține pacea”.

Dacă Putin decide că trupele sale ar trebui să meargă mai departe decât în cele două regiuni, ele s-ar putea îndrepta către Dnipro și Zaporizhzhia, potrivit Seth Jones de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

Un avans prin Melitopol spre sud ar crea un pod terestru între Rostov din Rusia și Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Rusia ar putea lovi și de la Belgorod, unde mii de militari s-au adunat de luni de zile. De acolo, orașele Harkov și Kremenchuk sunt ținte probabile.

Ben Barry de la Institutul Internațional de Studii Strategice spune că un război la sol ar implica „coloane blindate puternice cu sprijin concentrat de artilerie pentru a încerca să avanseze rapid în adâncul Ucrainei”.

El spune că chiar și o operațiune limitată în est ar putea implica bombardarea apărării aeriene și a altor infrastructuri militare cheie din alte zone ale țării.

O lovitură rusă din est ar putea fi ajutată de separatiștii susținuți de ruși din Donețk și Lugansk.

Se crede că sunt în jur de 15.000. Ucraina spune că numărul lor este mai mare.

Opțiunea Belarus

Dacă scopul Rusiei este schimbarea completă a regimului în Ucraina, un asalt din nord este foarte posibil, potrivit lui Michael Kofman, de la Centrul de Analize Navale (CNA) din SUA.

Rusia are 30.000 de soldați în Belarus pentru exerciții militare comune extinse, echipate cu rachete Iskander cu rază scurtă de acțiune și o serie de lansatoare de rachete, precum și cu avioane de atac la sol Su-25 și avioane de luptă Su-35.

Duminică, Johnson a spus că a analizat informații care sugerau că Rusia plănuiește un atac din Belarus.

El a spus că va vedea o înaintare rusă „coborând din nord, coborând din Belarus și încercuind Kievul”.

Exercițiile din Belarus au fost prelungite pe termen nelimitat.

La est, chiar în interiorul teritoriului rus, „întreaga armată a 41-a a Rusiei așteaptă la graniță”, spune Kofman.

Un atac asupra Kievului din Belarus ar putea evita zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl.

Pe partea rusă, ar putea veni de la Novye Yurkovichi și Troebortno, potrivit lui Jones.

Traseul prin Crimeea

O evadare din Crimeea este „aproape sigură” dacă Rusia va lansa o invazie, potrivit lui Barry, un fost planificator militar britanic.

O înaintare a Rusiei către Kiev din Crimeea ar putea bloca un număr mare de trupe ucrainene la est de râul Nipru, spune el.

Cu forțele rusești la vest, est și nord și în Crimeea, trupele ucrainene vor fi încercuite.

Trupele ruse ar putea încerca să ia Kherson și Odesa la vest și Melitopol și Mariupol la est – o altă opțiune pentru crearea unui pod terestre între Crimeea și vestul Rusiei.

Un atac din Crimeea ar putea implica și forțele navale aflate în prezent în Marea Neagră.

Navele rusești de debarcare din zonă sunt capabile să desfășoare personal, vehicule blindate și tancuri de luptă principale.

Analiștii subliniază că este posibil ca orice atac rusesc să implice simultan mai multe rute, aliate cu atacuri cibernetice, război de dezinformare și lovituri cu rachete.

Ei spun că cea mai simplă opțiune a Rusiei ar putea fi lansarea unor atacuri cibernetice semnificative asupra Ucrainei, cu scopul de a paraliza infrastructura cheie fără a ocupa teritoriu.

Kofman crede că Rusia are „obiective maximaliste” și este foarte probabil să lovească adânc în Ucraina.

Dar în cele din urmă, spune Kofman, detaliile exacte ale oricărui atac vor depinde de obiectivele politice ale Moscovei.

Iar acestea rămân deocamdată neclare.