Care sunt proiectele din Educație care nu mai primesc finanțare prin PNRR
Guvernul României a transmis Comisiei Europene o serie de modificări ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Unele dintre modificările cerute vizează Educația, unde se cere între altele inclusiv amânarea termenului de apel pentru proiecte.
Guvernul României a întocmit un document cu o serie de modificări asupra PNRR pe care le-a trimis la Bruxelles. Modificările sunt, în fapt, o serie de tăieri din lista inițială de proiect. Conform documentului, peste 1.800 de laboratoare de informatică nu vor mai fi dotate cu tehnologie, din cele 5.200 din lista inițială, vor fi numai 2.170 de școli incluse în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar (PNRAS), în loc de 2.500, cum era inițial, iar numărul de școli renovate va scade cu 10%, în timp ce numărul microbuzelor școlare electrice vor fi reduse la jumătate, adică numai 1.600 din 3.200 inițial. Față de varianta anterioară a proiectului, apar în plus 10.000 de săli de clasă care urmează să fie mobilate. Numărul școlilor verzi care ar fi trebuit să fie construite de la zero a fost redus și el, suprafața eliminată din PNRR a fost de 4.887 m2, din totalul de 46.400 m2.
Toate aceste tăieri apărute în noul document sunt justificate de autoritățile române prin faptul că nu ar fi destul personal pentru evaluarea aplicațiilor și în plus se dă vina pe perioada de grevă a profesorilor, care a durat „aproape o lună”. ”Amânarea celei de-a doua runde a avut mai multe motive. Dar cel mai important este cel al grevei din învățământ care a durat aproximativ o lună (mai-iunie 2023) și care a avut un impact asupra calendarului examenelor și evaluărilor naționale. Astfel, activitatea didactică a fost prelungită pentru recuperarea orelor și lecțiilor didactice, iar personalul implicat în depunerea proiectelor, precum și personalul selectat pentru evaluarea acestora, nu a fost disponibil pentru activitățile planificate conform calendarului de realizare a obiectivului, deci pentru depunerea proiectelor. Prelungirea termenului este necesară, de asemenea, pentru a relansa cel de-al doilea apel în vederea atingerii obiectivului”, se precizează în documentul amintit. Din acest motiv, termenul până la care ar trebui finalizate noile proiecte este amânat cu un an, până pe 30 septembrie 2024.