Care sunt rasele de câini periculoși ce sunt obligați să poarte botniță
Există persoane care consideră botnița un obiect barbar care chinuie animalul, însă altele se simt mai în siguranță pe stradă atunci când trec pe lângă un câine care poartă acest accesoriu.
Care sunt, de fapt, câinii considerați periculoși prin lege
În Monitorul Oficial nr. 146 din 27 februarie 2014 a fost republicată OUG nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi. În cadrul acestui act normativ se arată următoarele:
Art. 1 Prin câini periculoși se înțelege câinii aparținând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:
- Categoria I: Câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
- Categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Art. 2 Prin câini agresivi se înțelege:
- orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
- orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Conform aceleiași prevederi legale, câinii periculoși nu au voie în localuri publice sau în mijloacele de transport în comun, iar proprietarul este obligat ca pe drumurile publice să îi scoată întotdeauna în lesă și să le pună botnița.
Citește și: Cum aleargă dulăii, fără botnițe, în parcuri. Sunt mai periculoși decât maidanezii
Pentru a sta liniștit împreună cu patrupedul în parc, în situația în care este o rasă de câine ușor confundabilă cu rasele de câini agresivi și periculoși, aveți în vedere următoarele:
Conform Art. 34 posesorii de animale de companie au următoarele obligații în timpul plimbării animalelor pe domeniul public:
- să dețină asupra sa materialele necesare pentru curățarea locului și evacuarea dejecțiilor fiziologice (pungile de plastic sunt suficiente);
- să dețină carnete de sănătate pentru acestea și vor asigura vaccinarea animalelor în conformitate cu normele sanitar-veterinare în vigoare;
- să nu permită accesul animalelor de companie în spațiile verzi din parcuri, grădini publice și cele aferente ansamblurilor de locuințe, în spațiile de joacă pentru copii, în magazine și piețe de desfacere a produselor agroalimentare.
Însă, de menționat este faptul că legea a fost completată. Astfel, în prezent, în categoria câinilor agresivi intră „orice câine care, să fie provocat, muscă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private și orice câine care participa la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop”. Practic, aceștia trebuie să fie mereu în lesă sau ham și să poarte mereu botniță în locuri publice. Câinele trebuie însoțit de o persoană de peste 18 ani care nu are dosar penal.