Carența de vitamina D ar putea agrava o severă boală de piele
Un studiu, prezentat la reuniunea anuală a American Society for Nutrition, arată că lipsa și chiar nivelul scăzut al vitaminei D sunt asociate cu creșterea gravității psoriazisului.
Psoriaziul este o boală inflamatorie, cu mediere autoimună, care nu este contagioasă. Boala se distinge prin formarea de plăci tegumentare îngroșate, acoperite de scuame albicioase.
Autorii studiului au fost interesați de legătura dintre psoriazis și vitamina D. Pentru aceasta ei au folosit datele aparținând unui număr de peste 40.000 de persoane colectate de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), între 2003 și 2014. Dintre aceste persoane, 491 de persoane erau afectate de psoriazis. Cercetătorii au analizat nivelul vitaminei D, suprafața corporală afectată de psoriazis și alți factori, cum sunt vârsta, sexul, indicele de masă corporală, fumatul, se precizează într-un comunicat.
După ce au exclus unii factori cum ar fi fumatul, rezultatele au aratăt că pacienții cu o suprafața corporală mai mică afectată de psoriazis aveau nivelul mediu de vitamina cel mai ridicat. În schimb, cei care aveau o suprafață mare afectată de boală prezentau un nivel mediu al vitamina D mult mai scăzut.
Cercetătorii din cadrul Societății Americane de Nutriție spun că ”vitamina D influențează evoluția bolilor de piele afectând răspunsul imunitar și prin efecte directe asupra celulelor implicate în refacerea pielii”.
Rezultatele noastre sugerează că un regim bogat în vitamina D, un supliment oral de vitamina D pot să ofere o serie de avantaje pacienților afectați de psoriazis. De asemenea, cremele topice sintetice pe bază de vitamina D vor deveni noi terapii în psoriazis, transmite Rachel K. Lim, candidat la doctoratul în medicină la Warren Alpert Medical School din cadrul Universității Brown.