Carența de vitamina D poate fi și cauza unor cancere
Auzim frecvent că deficitul de vitamina D este cauza osteoporozei, mai ales în cazul persoanelor în vârstă. Totuși, carența de vitamina D poate fi și cauza unor cancere.
Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a organismului nostru prin creșterea concentrațiilor de calciu și fosfor în sânge. Dr. Christian Recchia, citat de yahoo!actualites, subliniază că atunci când vitamina D este la un nivel scăzut apar oboseala, probleme ale pielii, stare de iritare, risc de osteoporoză major, dar și de cancer și de tulburări imunitare.
Pentru a asigura un aport suficient de vitamina D, este recomandată expunerea la soare între 15 și 20 de minute dimineața sau după-amiaza, zilnic.
Agenția Națională pentru Securitate Sanitară și Alimentație (ANSES) recomandă, totodată, consumul de alimente bogate în vitamina D: pește gras, unele ciuperci, gălbenușul de ou, ciocolata neagră, unt, organe (în special ficat), lactate etc.
Peștele și produsele lactate asigură între 19 și 25% din aportul de vitamina D necesar adulților și între 12 și 40%, în cazul copiilor cu vârste între 11 și 17 ani.
Dr. Recchia spune că, în condițiile în care mâncăm rar pește gras, putem lua o fiolă de 100.000 de unități de vitamina D în fiecare lună.
De asemenea, medicul recomandă monitorizarea copiilor. În privința acestora, aflați în plin proces de creștere, este nevoie de un control riguros al aportului de vitamina D pentru a le asigura o dezvoltare cerebrală normală. Asta presupune efectuarea la recomandarea medicului a unei analize de sânge pentru evaluarea nivelului de vitamina D.
Capacitatea organismului de a absorbi și a sintetiza vitamina D scade odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, persoanele în vârstă reprezintă o categorie vulnerabilă, deficitul de vitamina D fiind asociat cu instalarea osteoporozei.