Carne expirată adusă pe filieră olandeză din America de Sud, produs premium la români
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a descoperit nereguli grave la două depozite din Popești Leordeni (Ilfov) și Cosoba (județul Giurgiu), unde se afla carne improprie consumului uman, dar și pește, produse aduse tocmai din America de Sud pe filieră olandeză.
Carnea era importată de olandezi proaspătă sau refrigerată și după ce nu se vindea în termenul legal prevăzut de lege, era congelată, iar mai apoi adusă în România, unde se comercializa ca produs premium, practici interzise de UE.
În urma acțiunilor de verificare desfășurate de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman, circa 2,8 tone de carne, urmând ca verificările documentelor celor două companii unde au fost descoperite produsele să continue în zilele următoare, anunță ANPC.
Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, până la finalizarea documentului de control, urmând să fie predate către o firmă de neutralizare.
Cum a intrat pe fir ANPC
Totul a pornit de la controalele desfășurate la unitățile de alimentație publică din zona comercială Piața Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei (Bd. Decebal și Bd Basarabia). Mai exact, acestea au pornit de la verificările efectuate la SC AROGANT SRL (Restaurantul ”Arogant”), unde au fost constatate deficiente la produsele din carne ambalată cu care era aprovizionată unitatea.
”Nu știu dacă ceea ce fac anumiți operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat și pentru piața din țara lor. Activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau pește. Cu toate acestea, îl încalcă în mod flagrant, și Olanda continuă să ne țină lecții de moralitate europeană”, susține Horina Constantinescu, președintele ANPC.
Acesta explică clar procedura la care apelează firmele olandeze, care livrează carnea în România unde ajunge pe masa consumatorilor cu complicitatea unor companii autohtone.
”Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achiziționate de aceste firme, în variantă proaspătă, în sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate în Olanda și congelate acolo, la câteva luni de la punerea lor pe piață, în țara de origine – congelate lent, având in vedere acumulările de sânge, lichid și gheață din interiorul ambalajelor, precum și arsurile de congelare evidente – și vândute, apoi, pe piața din România, cu toate că acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, aceștia emit documente și prelungesc termenul durabilității minimale sau de expirare, cum se spune în mod popular, cu încă un an, cel puțin. Nu știu cum se spune în olandeză ”rușine”, dar mi-ar plăcea să învăț. Nu suntem pelicanii Europei! Am tot repetat acest lucru, în ultimii câțiva ani”, afirmă Constantinescu.
Pe lângă faptul că aceste produse care nu s-au vândut, în termen, sunt congelate și aduse în România, ele au un ambalaje cu un aspect de calitate îndoielnică și ne sunt servite ca premium, cu toate că, legal, ar trebui aruncate.
”Trist este că pentru a rula o astfel de afacere este nevoie de complici și, din păcate, constatăm că și i-au găsit printre ai noștri. Sper ca, măcar în această luptă, autoritățile române se strângă rândurile să-i notificăm la Comisia Europeană și să le arătăm că trebuie să fim respectați”, arată Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Cine sunt furnizorii
Furnizorii controlați au fost de inspectorii ANPC au fost societățile Oceanis Seafood Europa – Depozit Popești Leordeni (Ilfov) și Rompex Distribution – depozit sat Cosoba, comuna Cosoba, județul Giurgiu.
În urma acțiunii au fost retrase din circuitul consumului uman circa 2,8 tone de carne, urmând ca verificările documentelor celor două companii să continue în zilele următoare. Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, până la finalizarea documentului de control, urmând să fie predate către o firmă de neutralizare, arată ANPC/
Cele mai importante deficiențe constatate de comisarii CRPCR București-Ilfov:
– la depozitul situat în județul Giurgiu angajații operatorului economic prezenți în unitate au refuzat, la început, accesul în perimetrul de desfășurare a activității a organelor de control
– o parte din produse aveau eticheta aplicată pe care data durabilității minimale era depășită, produsul fiind refrigerat
– la aceleași produse, eticheta aplicată pe bax menționa prelungirea datei limită de consum inițială și schimbarea stării termice în produs congelat
– ușa depozitului și perdeaua frigorifică aveau cantități considerabile de gheață în exces și urme de șoc mecanic pe exteriorul ușii de depozitare
– o altă parte din produse, importate din America de Sud, purta o dublă etichetare similară: cea a producătorului, care menționa produsul refrigerat, cu o anumită dată a durabilității minimale și cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o altă dată de expirare (neconcordanța se referă la informațiile legate de producție, ambalare și dată limită de consum în sensul în care distribuitorul nu respecta recomandările, condițiile de păstrare/ depozitare și de consum atribuite de producător).
Citeste si Supermarketul care vindea cea mai ieftină carne de porc, amendat cu 20.000 lei