Carnea de bizon american din fermele românești – o afacere tot mai prosperă
Un nou produs românesc a intrat puternic pe piețele europene: carnea de bizon american. Deja în unele restaurante, amatorii de gusturi inedite pot încerca această variantă.
Fie că este vorba de mușchi, T-bone, pulpă, tocăniță ori de burger și chiar mici, există tot mai multe restaurante care oferă asemenea produse. Mai mult decât atât: ele pot fi comandate și on-line, cu livrare la domiciliu. Un kilogram de pulpă de bizon costă 48 de lei, carnea de lucru 35 de lei, iar specialitățile precum T-bone – 170 de lei, tomahawk – 157, iar mușchiul 196 de lei. Pentru doritori există și burgeri – 38 de lei ori mititei – 35 de lei/kg. Așadar, carnea de bizon a devenit accesibilă pe piața autohtonă.
Carnea provine de la animale crescute și sacrificate în România.
La Salonta, există de opt ani cea mai mare fermă de bizoni din Europa. Aici, un investitor austriac crește 800 de bizoni, în condițiile în care, pe tot continentul european, se apreciază că nu sunt mai mult de 5.000 de exemplare.
Austriacul Hannes Bohinc, care a pornit în afacere la el în țară, acum 30 de ani, a investit 20 de milioane de euro în cei opt ani de când și-a deschis ferma la Salonta. Acolo are parte de o climă și un teren asemănătoare cu cele din stepele americane. Ferma este întinsă pe 3.000 de hectare, din care 850 de hectare sunt pentru țarcurile bizonilor, dotate cu adăpători speciale, încălzite pe timp de iarnă și racordate la o rețea de conducte alimentate dintr-un puț propriu. Carnea de bizon se vinde în carcasă, direct din fermă si este cotată mai bine decât vita Angus. Austriacul exportă carnea în toată lumea, iar în România are comenzi de la restaurante și de la platforme de distribuție.
O altă fermă a fost înființată în Vrancea, de către Răzvan Avram. Pe 24 de hectare de pășune din comuna Tătăranu, el crește, deocamdată, 40 de bizoni. Obiectivul său este de a-și spori cât mai mult efectivele.
Carnea de bizon – beneficii alimentare
Carnea de bizon se caracterizează prin faptul că are un conținut scăzut de calorii, deoarece fiecare 100 grame de produs conțin 109 calorii. Cu toate acestea, oferă o cantitate mare de proteine cu valoare biologică ridicată: 21,62 grame.
Carnea de bizon are concentrații semnificative de minerale precum calciul, fierul, magneziul, fosforul și zincul. Acesta din urmă s-a dovedit a fi esențial în procesul de diferențiere a globulelor albe, responsabile de funcționarea sistemului imunitar.
Carnea de vită este mult mai calorică, deoarece oferă 288 de calorii la 100 grame. Este mai grasă, iar conținutul său de proteine este mai mare. Carnea de vită oferă 26 grame de proteine la fiecare 100 grame de produs. Cea mai mare parte din grăsimea din interior este saturată.
Principala diferență dintre carnea de bizon și carnea de vită constă în conținutul energetic, determinat de prezența grăsimii. Carnea de bizon, fiind mult mai slabă, furnizează mai puține calorii.
În plus, carnea de bizon are o concentrație mai mică de colesterol. Totuși, aceasta nu este o veste relevantă, deoarece producția endogenă nu este modulată de prezența colesterolului în dietă. În plus, există îndoieli cu privire la relația dintre colesterolul alimentar și riscul cardiovascular.
În orice caz, ambele produse au un conținut foarte scăzut de grăsimi trans, motiv pentru care sunt considerate sănătoase pentru inimă. Nu generează probleme inflamatorii, așa că sunt recomandate pentru populația generală.
În contextul unei cure de slăbire, carnea de bizon poate fi consumată regulat datorită conținutului său caloric scăzut.