Minune în cartier! Prima investiție majoră a statului în căldura Capitalei, după 15 ani
O companie a statului român anunță un proiect de reconstrucție a unei centrale electrice ”de cartier”, demolată în urmă cu câțiva ani.
Bucureștenii din cartierele Titan și Pantelimon vor primi căldură în următorii ani de la viitoarea Centrală Electrotermică Titan, unitate ce va fi ridicată pe terenul fostei CET demolată în 2017. Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie aflată în proprietatea Ministerului Energiei, a anunțat realizarea unei centrale ce utilizează gaze naturale, pe terenul rămas gol din Sectorul 3 al Capitalei. Aici urmează să se construiască o centrală de cogenerare de înaltă eficiență, dotată cu grupuri electrice acționate cu motoare termice. Puterea electrică maximă a fiecărui grup moto-generator este de 10 MWe, iar puterea termică brută este de 8 MWt/grup. Proiectul este deja în faza de proiectare, după ce s-a reușit obținerea avizelor și acordurilor pentru racordarea la rețelele de energie și se află în plină procedură de obținere a avizului pentru racordarea la rețeaua de gaze naturale. Proiectul tehnic de execuție este realizat de consultantul Tractebel Engineering.
“CET Titan este prima investiție majoră după 15 ani, iar pentru bucureștenii din Titan și Pantelimon va însemna un serviciu public de termoficare mai ieftin și mai modern”, a spus recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Pare o minune în cartier, pentru că despre proiectul CET Titan se vorbește de ani de zile și până azi am rămas doar cu vorbele.
”Viziunea noastră în ceea ce privește investițiile este pe termen lung. Ne dorim o dezvoltare sustenabilă a companiei, astfel că, pe lângă producția de energie electrică din surse regenerabile, urmărim o echilibrare a mixului energetic, utilizând gazul natural. Iar proiectul Titan Power răspunde perfect strategiei noastre. Sperăm ca, în câteva luni, să se finalizeze proiectarea, urmând ca, apoi, să demareze procedurile pentru construcția efectivă. Este o investiție de mare importanță pentru bucureșteni, în special pentru cei din Sectorul 3 al Capitalei. Ne dorim să îmbunătățim alimentarea cu apă caldă și căldură în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să se întărească securitatea aprovizionării cu electricitate. Obiectivul nostru este ca o companie deținută de statul român să realizeze prima centrală în trigenerare din țară, de asemenea capacitate. Adică, pe lângă energie electrică și termică, să producem, la Titan, și agent de refrigerare! Este un proiect pe care dorim să-l finalizăm cât mai curând posibil”, a spus Bogdan Nicolae Stănescu, președintele Directoratului SAPE.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Este prima investiție majoră din ultimii 15 ani pentru producerea agentului termic în București. Anul viitor se împlinesc 10 ani de cât fostul CET din Titan a fost tăiat la fier vechi. Acum venim cu un proiect modern, la cele mai noi standarde, care va furniza căldură și apă caldă pentru cartierele Titan și Pantelimon, dar și energie electrică. Asta înseamnă îmbunătățirea serviciului public de termoficare pentru Capitală. Încă de la începutul mandatului meu de ministru, am dinamizat investițiile care țin de Ministerul Energiei, inclusiv pentru București. Prin ceea ce facem la Titan Power și la Elcen, companii din portofoliul Ministerului Energiei, prioritizăm confortul bucureștenilor, la nivelul unei Capitale europene din 2023. Nu este însă suficient, iar efectele se vor simți mai ales atunci când Primăria Generală va reabilita cu adevărat sistemul de conducte prin care agentul termic ajunge efectiv în casele bucureștenilor. Încă avem pierderi imense în sistem, peste 1500 de tone de apă fierbinte în fiecare oră, ceea ce înseamnă costuri mari la întreținere pentru cetățenii Capitalei. Din păcate, doar 2km de rețea au fost reabilitați pe fonduri europene în ultimii trei ani de zile — o mare dezamăgire. Lucrăm și la alte proiecte la Ministerul Energiei și ELCEN, inclusiv folosirea energiei geotermale pentru sistemul de termoficare al Bucureștiului. Dacă Oradea a reușit să facă asta, trebuie să reușim și noi, cu toate resursele aflate la dispoziție.”