Casa Albă: Summit mondial pentru a marca finalul pandemiei de Covid-19 și pregătirea pentru alte amenințări legate de sănătate
Casa Albă a anunțat, luni, că la data de 12 mai este programt un summit destinat pregătirii pentru viitoarele amenințări legate de sănătate și în special de Covid-19. Președintele american Joe Biden a mai organizat un summit similar la data de 22 septembrie 2021 în cursul căruia el a pledat pentru accelerarea vaccinării la nivel global, transmite AFP.
Această întâlnire, care va avea loc virtual, este co-prezidată de Statele Unite, Germania, care deține în prezent președinția G7, Indonezia, președinția G20, Senegal, președinția Uniunii Africane și Belize, președinția Cricom (țările din zona Caraibe).
„Summitul va intensifica eforturile noastre colective de a pune capăt fazei acute a epidemiei de Covid-19 şi de a ne pregăti pentru viitoare ameninţări legate de sănătate”, au indicat aceste ţări într-un comunicat comun publicat de Washington.
Va fi al doilea summit mondial consacrat pandemiei de coronavirus, care a provocat decesul a peste șase milioane de persoane la nivel global și a dezechilibrat economia mondială odată cu debutul ei în decembrie 2019.
Deși rata deceselor provocate de Covid-19 a scăzut în mod considerabil în lumea întreagă, și în prezent, răspândirea virusului, în special a variantei Omicron împiedică, în continuare, multe țări să renunțe la restricții, cum este China, unde milioane de peresoane sunt în carantină.
Înainte de summitul din 12 mai, facem apel la liderii mondiali, la membrii societății civile, la organizațiile neguvernamenale și sectorul privat să-și asume noi angajamente și să vină cu soluții pentru vaccinarea populației la nivel global, pentru salvarea vieților acum și pentru a realiza o mai bună protecție sanitară peste tot în lume, se precizează în comunicatul de presă.
Țările organizatoare ale acestui summit susțin că este esențial să se facă totul pentru ca planeta să nu mai fie luată prin surprindere de alte pandemii.
Boala Covid-19 este departe de a fi endemică și poate în continuare să provoace ”mari epidemii”, au anunțat recent responsabili ai OMS.