Casa de insolvență CITR relansează activitatea la Șantierul Naval Mangalia

Publicat: 29 oct. 2024, 17:02, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Casa de insolvență CITR relansează activitatea la Șantierul Naval Mangalia

Administratorul judiciar Casa de Insolvență Transilvania (CITR) a relansat parțial activitatea la Șantierul Naval Mangalia, în urma negocierii unui contract cu firma spaniolă Dragados Offshore, care va produce în România echipamente pentru instalații eoliene.

Peste 1.000 de angajați vor fi rechemați din șomaj tehnic, pentru derularea contractului cu o valoare de peste 240 de milioane de euro, iar lucrările urmează să înceapă în primăvara 2025, a anunțat CITR.

Potrivit CITR, va fi nevoie de peste 1.200 de angajați specializați pentru acest tip de lucrări.

Mulți dintre specialiștii de care este nevoie sunt deja angajați ai șantierului naval, dar sunt în șomaj tehnic și ar putea fi readuși la lucru, în următoarea perioadă.

Compania spaniolă a cerut o garanție bancară care acum se negociază, dar sunt șanse foarte mari să se obțină, având în vedere valoarea viitorului contract care poate însemna relansarea șantierului naval.

Compania Damen Shipyards Mangalia are ca asociați, la Șantierul Naval Mangalia, statul român, cu pachetul majoritar de acțiuni (51%), și compania Damen, cu 49% din acțiuni.

Compania olandeză Damen a denunțat unilateral contractul de asociere, anul trecut, cerând intrarea în insolvență a companiei care administrează șantierul naval, iar în acest moment sunt în șomaj tehnic aproape 1.000 de angajați.

Casa de Insolvență Transilvania, administratorul judiciar al companiei, a căutat contracte pentru a găsi front de lucru, astfel încât să nu se ajungă la faliment. S-a găsit un partener comercial, firma spaniolă Dragados Offshore.

Dragados Offshore construiește în Germania cel mai mare proiect de ferme eoliene din Marea Nordului, având o parte de contract, în asociere, de 3 miliarde de euro, din care circa un sfert de miliard va putea fi alocat execuției lucrărilor pe șantierul naval de la Mangalia, potrivit CITR.

Recent, Consiliul de Supraveghere al companiei Damen Shipyards Mangalia – aflată în insolvență – a decis rezilierea contractului de asociere dintre statul român și Damen, la mai mult de un an după ce compania olandeză a denunțat acest contract.

Astfel, Damen va rămâne în continuare acționar cu 49% din totalul acțiunilor, dar nu va mai avea managementul companiei formate prin asocierea cu statul român. Adunarea generală a Consiliului de Supraveghere a fost convocată pentru a vota această decizie, iar rezilierea se va face efectiv de pe 14 noiembrie, acest an.

Angajații care au fost trimiși în șomaj tehnic, începând cu vara acestui an, își primesc în continuare salariile din Fondul de garantare a creanțelor salariale, situație care va fi menținută până la semnarea noilor contracte pentru Șantierul Naval Mangalia, când angajații vor fi rechemați la muncă.

Compania spaniolă Dragados a câștigat, în aprilie 2023, un contract de 7 miliarde de dolari pentru construirea a trei parcuri eoliene offshore, împreună cu grupul german Siemens.

Potrivit unui anunț al managementului spaniol, compania TenneT le-a atribuit lui Dragados Offshore și Siemens Energy un contract pentru proiectarea, construirea și instalarea a trei platforme de convertoare de energie eoliană offshore din Marea Nordului, cu o valoare totală de 7 miliarde de euro (7,7 miliarde de dolari).

Platformele de transformare vor colecta curentul alternativ generat de mai multe ferme eoliene și îl vor transforma în curent continuu de înaltă tensiune (HVDC), care va fi apoi reconvertit în curent alternativ la stațiile de la uscat la aproximativ 200 km distanță, în orașele germane Wilhelmshaven și Heide.

Construcția acestor platforme de conversie, fiecare cântărind aproximativ 34.000 de tone, va genera peste 2.000 de locuri de muncă pe platformă, oferind volum de muncă până în 2031.

Acest proiect face parte din Planul de tranziție energetică al Germaniei, care presupune construirea unei rețele mari de generare a energiei eoliene offshore. Dragados Offshore a primit recent alte șase proiecte HVDC de același tip.