Casieriță bancară lăsată în libertate după ce a furat 500.000 euro din conturile clienților

Publicat: 22 nov. 2022, 19:32, de Sorin Costea, în SOCIAL , ? cititori
Casieriță bancară lăsată în libertate după ce a furat 500.000 euro din conturile clienților
Casierie bancara

Gălățenii încep să aibă motive serioase de neîncredere în sistemul bancar și temeri în legătură cu siguranța economiilor depuse în conturile bancare. Aceasta după ce o fostă angajată a unei agenții bancare din oraș a fost reținută de Poliție din cauză că, timp de 4 ani, a furat diverse sume de bani din conturile unor clienți, suma totală retrasă ilegal din conturi depășind 500.000 de euro.

Pe rețelele de socializare, reacțiile gălățenilor au devenit chiar vehemente după ce au aflat că respectiva instituție bancară face presiuni asupra anchetatorilor pentru a nu fi dezvăluită identitatea băncii și a funcționarei acuzate de furt, iar în acest context procurorii au dispus punerea eliberarea fostei funcționare bancare, care fusese reținută de polițiștii din cadrul IPJ Galați.

Operațiuni ilegale

La sfârșitul săptămânii trecute, poliţiştii de la Serviciul Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară şi un mandat de aducere, în cadrul unui dosar penal care avea ca obiect comiterea infracţiunilor de delapidare, acces ilegal la un sistem informatic prin depăşirea autorizării şi efectuarea unor operaţiuni financiare frauduloase.

„Din cercetări, a reieşit că, în perioada 2015 – 2019, o femeie, de 51 de ani, funcţionar bancar în cadrul unei instituţii bancare, din municipiul Galaţi, ocupând diferite posturi (casier, ofiţer tranzacţii client, consilier client) ar fi efectuat mai multe tranzacţii, prin depăşirea autorizării deţinute, pe conturile clienţilor băncii, cauzând prejudicii acestora.

După ce a încheiat raporturile de muncă cu instituţia bancară, femeia ar fi continuat activitatea infracţională, comunicând persoanelor prejudiciate că ar fi fost mutată la o agenţie din altă localitate.

Tranzacţiile frauduloase au constat în transferuri repetate între conturi (în sistemul informatic al instituţiei bancare, prin depăşirea autorizării deţinute), urmate de retrageri de numerar de la ghişeu, în baza unor ordine de plată întocmite şi semnate de persoana în cauză, inclusiv la rubrica rezervată titularului de cont, ori de retrageri de numerar de la ATM, folosind carduri de debit emise fără cunoştinţa persoanelor păgubite”, se spune în comunicatul IPJ Galați.

Prin aceste retrageri de bani frauduloase, fosta funcționară bancară a păgubit patru clienți ai băncii cu aproximativ 736.000 de lei şi 365.000 de euro, adică o sumă de peste 512.0000 de euro.

Funcționara a fost pusă în libertate

Polițiștii de la Investigații Criminale au reținut-o pe fosta funcționară bancară pentru 24 de ore și au prezentat-o Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

Surprinzător, procurorii nu au considerat necesară instituirea vreunei măsuri preventive pentru ca femeia de 51 de ani să nu poată influența ancheta și au dispus eliberarea acesteia și plasarea ei sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Se pare că se încearcă limitarea anchetei în acest caz, pentru că o bancă nu este o firmă oarecare, ci o instituție financiară cu mecanisme antifraudă la toate operațiunile financiare interne și este foarte posibil ca o anchetă să ducă și la descoperirea unor eventuali complici, dar deocamdată anchetatorii nu au formulat acuzații și în legătură cu alți angajați ai băncii.

Potrivit unor surse judiciare, unitatea bancară la care s-au petrecut ilegalitățile ar fi cerut ca identitatea instituției și a funcționarei să rămână strict secrete, amenințând cu procesele pentru plata unor prejudicii aduse imaginii instituției în cazul în care autoritățile judiciare ar face publice aceste informații.