Castanele, deliciul toamnei!

Publicat: 21 oct. 2024, 07:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Castanele, deliciul toamnei!

Castanele sunt numite deliciul toamnei: coapte la cuptor sau grătar, piure, deserturi savuroase, garnituri la diverse fripturi, pâine din făină de castane  …,  din octombrie până în ianuarie-februarie. Dar castanele sunt interesante și din punct de vedere al conținutului în nutrienți valoroși pentru o sănătate bună.

Ce conțin

Castanele sunt sunt bogate în: vitaminele C și B6, magneziu, potasiu, fibre și cupru… Dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, citată de DOC, a făcut un calcul și a ajuns la concluzia că 10 castane coapte înseamnă:

  • Calorii: 206
  • Carbohidrați: 44,5 g
  • Proteine: 2,7 g
  • Grăsimi: 1,8 g
  • Fibre: 4,3 g
  • Vitamina C: 21,8 g (35% din doza zilnică recomandată)
  • Vitamina B6: 0,4 mg (21% DZR – doza zilnică recomandată)
  • Cupru: 0,4 mg (21% DZR)
  • Potasiu: 497 mg (14% DZR)
  • Magneziu: 27,7 mg (7% DZR).

Într-adevăr, castanele sunt calorice. Ele conțin de două ori mai multe calorii, comparativ cu cartofii sau bananele. Cu toate acestea nu ar trebui să renunțați la ele, chiar dacă vă preocupă greutatea corporală. Datorită consistenței și conținutului ridicat în fibre, castanele sunt foarte sățioase. În plus, 2/3 din lipidele conținute sunt acizi grași nesaturați, care reduc colesterolul rău. Așadar chiar nu este niciun motiv să le excludeți.

Castanele sunt un rezervor de magneziu, mineral care lipsește din alimentația noastră în sezonul toamnă-iarnă. Adică, tocmai când avem nevoie de acest mineral pentru a a evita scăderile repetate de tonus, stresul și depresia. Și datorită conținutului ridicat de magneziu, castanele sunt indicate persoanelor cu risc de osteoporoză.

Contraindicate

Deși castanele sunt benefice pentru sănătate, sunt contraindicate în:

Alergii alimentare. Sunt persoane alegice la castane, ca și la nuci sau alune. Aceste persoane pot acuza mâncărimi, dificultăți de respirație etc., fiind necesară consultarea medicului.

Tulburări digestive. Castanele conțin cantități semnificative de fibre care pot provoca balonări, gaze sau dureri abdominale în cazul persoanelor sensibile. De aceea, ele vor fi incluse treptat și în cantități mici în alimentație.

Diabet. Castanele conțin carbohidrați complecși care pot influența nivelul zahărului din sânge. Persoanele cu diabet ar trebui să-și monitorizeze consumul și să includă castanele în dietă, ținând seama de efectul lor potențial asupra nivelului de zahăr din sânge.

Probleme cu rinichii. Din cauza conținutului de potasiu, persoanele cu boală cronică de rinichi sau insuficiență renală ar trebui să-și limiteze consumul de castane, deoarece surplusul de potasiu le poate agrava problemele renale.

Castane coapte acasă

Cuptorul trebuie preîncălzit la 200 de grade Celsius.Castanele spălate se pun într-un bol să se hidrateze. Se schimbă apa și se lasă circa 30 de minute. Apoi, castanele se crestează în formă de X doar coaja, fără a ajunge la miez. Castanele crestate se așează într-o tavă, se presară sare și se lasă aproximativ 30 de minute. Din când în când se amestecă. După ce se scot din cuptor, cu ajutorul unui prosop, vom îndepărta coaja și vom lăsa castanele să se răcească.