Sotheby’s International Realty vinde două castele-conac din sudul țării cu prețuri de apartament cu 4 camere
Sotheby’s International Realty vinde două castele-conac din sudul țării, construite la începutul secolului trecut, Conacul Gorky din Greaca, județul Giurgiu și Castelul Dărăscu-Enigărescu din Viforâta, județul Dâmbovița la preț de apartament cu patru camere, adică în jur de 200.000 de euro.
Conacul Gorski
Legenda locului spune ca una din moșiile importante de pe aici era deținută de o grecoaică care avea și un han, „La Greaca cea Frumoasă”, sau mai pe scurt „La Greaca”. Astfel că mulți dintre grecii care veneau aici pentru pescuit sau tăierea papurei s-au stabilit în jurul hanului, iar Greaca a devenit încet-încet o comunitate de sine stătătoare.
Prima atestare documentară a localității datează din anul 1532, cu ocazia trecerii prin aceste locuri a domnului Ţării Româneşti Vlad Voievod. De altfel, viile și vinul de Greaca, peștele de baltă, alături de culturile cerealiere, au reprezentat o importantă sursă de venit pentru domnitorii Ţării Româneşti. Despre fosta baltă, prima atestare e în anul 1526, de pe vremea când se numea încă Balta Doamnei, întrucât soţia lui Radu de la Afumaţi, Doamna Ruxandra, beneficia de toate veniturile realizate din exploatarea ei. Viile de la Greaca sunt atestate documentar pentru prima dată în hrisovul lui Gavril Movilă din 27 august 1618, la sfârşitul secolului al XVII-lea, având deja o reputaţie larg cunoscută în Ţara Românească.
Conacul Gorski este așezat în zona de sud a comunei, pe un platou înalt, cu vedere asupra Luncii Dunării. Cu o arhitectură de influență toscană, conacul construit în perioada 1900-1916 are un domeniu de aproape 7 hectare, șieste construit pe 3 niveluri (subsol, parter și etaj) plus un turn.
Conacul Gorky are 230 mp și e înconjurat de un domeniu de aproape 7 hectare. În aceeași localitate, Greaca se află și domeniul Greaca deținut de omul de afaceri Marius Cercel, care a achiziționat și restaurat conacul lui D.R. Ioaniţescu, ministru al muncii, sănătăţii şi ocrotirii sociale în perioada interbelică. Cercel dezvoltă în zonă și un club rezidențial cu 160-200 de case, iar terenul dsponibil acoperă 32 de hectare.
Castelul Dărăscu-Enigărescu
Dezvoltarea localității Viforâta este strâns legată de ctitorirea Mânăstirii Viforâta, în nordul orașului Târgoviște, astăzi la doar 5 km distanță. În urmă cu aproximativ 500 de ani era atestată ctitoria lui Vlad Vodă al V-lea (1530), pentru ca la un secol distanță mânăstirea să fie rectitorită de Matei Basarab.
În timp, micul sat ce s-a dezvoltat la poalele Mânăstirii, și a fost construit pe culmea nord-vestică a dealurilor Târgoviștei, pe drumul de acces spre Mânăstirea Viforâta, fiind finalizat la comanda familiei Dărăscu în 1910, la peste 20 de ani de la inițierea construcției.
Cu o istorie încețoșată, proprietatea avea să scape de naționalizare, chiar dacă a activat la un moment dat drept sediu al C.A.P-ului local, intrând în perioada 1975-1977 în proprietatea lui Octav Enigărescu. Personalitate de o vastă cultură, bariton, om de radio, actor, profesor de canto și director al Operei Bucureștene (1969-1971), Octav Enigărescu a apreciat imediat calitățile arhitecturale ale micului castel.
Dispusă pe o structură terasată, construcția se înalță pe două niveluri, prezentând totodată și o pivniță înaltă ce se desfășoară pe întreaga amprentă a clădiriide 549 mp, cu 11 camere și 4500 mp. Clădirea avea să fie consolidată de către familia Enigărescu, care se îngrijește de întreținerea castelului, întărind structura cu bârne de oțel, în cursul anului 1988.