Cât am putea plăti pentru un iPhone? Apple, Nintendo, Sonos – un lux
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/11/Jocuri_mobil.webp)
Tarifele lui Donald Trump au ca scop să aducă producția de înaltă tehnologie în SUA. Realitatea ar putea fi un iPhone ridicol de scump, scrie WSJ, citat de ZF. Astfel, iPhone, cel mai bine vândut produs al Apple ale cărui componenete sunt fabricate peste tot în lume şi asamblate majoritar în China, va ajunge la prețuri record.
Apple, Nintendo, Sonos… Prețurile vor crește cu siguranță peste tot
Dacă Donald Trump își îndeplinește amenințările, taxele de import vor exploda în Statele Unite. Sunt vești proaste pentru sectorul noilor tehnologii. Un brand precum Apple își produce obiectele conectate în China, India, Vietnam sau Brazilia. Durerea de cap economică promite să fie majoră pentru aceasta, deoarece producția în Statele Unite este foarte scăzută. Donald Trump se bazează pe tarifele sale pentru a forța marile grupuri să producă în Statele Unite. O astfel de tranziție va dura câțiva ani și nu este întotdeauna posibilă.
Mutarea procesului de asamblare doar în SUA?
Nu este ieftină şi cu siguranţă nu este uşoară, scrie ZF care vine cu un exemplu citându-l pe Wayne Lam, analist la TechInsights, firmă care analizează detaliat produsele importante.
La cât poate ajunge iPhone 16 Pro
Costul pentru versiunea de 256 GB este de 1.100 de dolari. Costul tuturor componentelor din interior – cunoscut drept „bill of materials” (costul materialelor) – a fost de aproximativ 550 de dolari pentru Apple la momentul lansării telefonului. Dacă adăugăm asamblarea şi testarea, costul Apple urcă la aproximativ 580 de dolari. Chiar şi luând în calcul bugetul de marketing al Apple şi serviciile incluse – iMessage, iCloud etc. – compania tot obţine un profit semnificativ.
Apoi, adăugăm noul tarif anunţat pentru bunurile din China, care totalizează în prezent 54%. Costul urcă astfel la aproximativ 850 de dolari. Dar, marja de profit ar scădea dramatic dacă Apple nu ar creşte preţul. Ceea ce, aproape sigur, se va întâmpla.
Prețul unui iPhone va crește cu 26-46% doar în Statele Unite
Într-un scenariu în care sunt impozitate doar iPhone-urile importate în Statele Unite (între 26 și 46% în funcție de țara expeditoare), prețul unui iPhone va crește cu 26-46% doar în SUA. Această ipoteză pare puțin probabilă. Apple nu își poate permite să-și vândă produsul la un preț semnificativ mai mare acasă, dar mai ieftin în altă parte. Logica ar dicta ca creșterea prețului să fie proporțională în toate țările, pentru a absorbi taxa americană.
Barton Crockett, analist principal la firma de brokeraj Rosenblatt Securities spune că mutarea producţiei în SUA ar fi „un demers uriaş, colosal” care ar dura ani de zile.
Ar scăpa de tarife, iPhone-ul „made in America”? Sau Apple tot ar plăti taxe vamale pentru numeroasele componente importate ale dispozitivului?- se întreabă ZF, concluzionând că telefonul ar costa probabil mult mai mult. De ce?
Ecosistemul de asamblare din China este intensiv în forţă de muncă şi nu ar avea sens economic în SUA, explică Crockett. „Nu este clar dacă poţi produce un smartphone la un preţ competitiv aici.”
Costul forţei de muncă pentru asamblare, care în China este de aproximativ 30 de dolari per telefon, ar fi de 300 de dolari în SUA.
Nintendo, cu Switch 2, este poate primul exemplu al acestei noi realități economice
Prețul de 469 de euro este similar cu cei 449 de dolari solicitați în Statele Unite, în timp ce consola este produsă în China (34%). A anticipat brandul japonez taxele lui Donald Trump în calculul său? În Japonia, o versiune blocată a Switch 2 este vândută cu 334 USD, un preț apropiat de cel al Switch 1. Nintendo ar fi putut anticipa stocuri importând primele stocuri în Statele Unite. Această strategie este doar provizorie. Sonos, gigantul audio conectat, avertizează că „vor exista potențial consecințe” pentru consumatori.