Cât costă primele roșii românești și castravetele lui Becali, trufandale de martie
Primele roșii și castraveți produși în România, în acest an, au apărut deja pe piață, iar prețurile sunt pe măsura costurilor ridicate, dat fiind faptul că suntem totuși în extrasezon.
Așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, cei care dau startul la roșii sunt producătorii de la Serra – Ivas din localitatea Nicolae Bălcescu din județul Constanța, care încă de la sfârșitul lunii februarie au anunțat că se pregătesc să scoată pe piață prima recoltă.
Din martie, roșiile au ajuns și într-o rețea cunoscută de magazine din București, unde oferta a fost mult prea mică pentru a acoperi cererea.
Cât despre prețuri, producătorul spune că a încercat să le mențină la nivelul de anul trecut, ceea ce înseamnă 11 lei pentru caserola de 250 de grame de roșii cherry, în timp ce roșiile cocktail la 500 de grame au un preț de 14 lei. De asemenea, pentru roșiile prunișoară (care nu s-au copt încă) la caserrola de 500 de grame se preconizează un preț de aproximativ 8-9 lei. În magazine, însă, prețurile vor fi ceva mai mari, pentru că se va adăuga și adaosul comercianților.
Nu doar în supermarketuri vom găsi în martie roșii românești, ci și pe tarabele din piețe. Mihai Tatu, un cunoscut legumicultor din Buzău, care are circa 4.000 de metri pătrați de solarii, spune că se pregătește să scoată și el la vânzare primele tomate. Cum și costurile au fost mai mari, numai încălzirea îl costă undeva la 2.500 de lei pe zi, prețul va fi mai ridicat cu circa 10%, față de anul trecut, ceea ce înseamnă că se ajunge undeva la 37 lei/kg.
Citeste si Răscoala producătorilor și comercianților dintr-o piață din Timișoara. Prea multe controale
Roșiile românești au, însă, o concurență puternică: marfa din Turcia și din Bulgaria, care se găsește mai peste tot în piețele bucureștene și în supermarketuri de la prețuri care pornesc chiar și de la 4,5 lei/kg. În general, prețurile se încadrează între 9 – 14 lei/kg.
Castraveții lui Becali de la Popești-Leordeni
Nu doar roșiile sunt vedetele lunii martie, ci și castraveții românești, care au început să apară. Iar primii sunt cei de la serele din Popești-Leordeni, deținute de firma Hortifruct, de al cărui nume este legat și latifundiarul Gigi Becali. Acesta ar fi cumpărat serele în 2007, prin interpuși, cu aproximativ 40 de milioane de euro. De fapt, pe Becali l-ar fi interesat valorificarea terenurilor din punct de vedere imobiliar, după cum spun mulți. O afacere complicată, oricum, dar se pare că tot se mai produce câte ceva la Popești-Leordeni.
Citeste si Fermierii primesc subvențiile pentru cultivarea legumelor în spații protejate, în aceste zile
În weekend, de exemplu, am descoperit într-o piață din București primii castraveți românești „de la Becali”, după cum ne-a declarat vânzătorul, care pe vremuri a lucrat chiar la celebrele sere de la periferia Bucureștiului. Cum producția nu prea a mai mers, omul a trebuit să se orienteze spre alt domeniu.
Fiind vorba de trufandale, castraveții se vindeau la bucată, adică la 3,5 lei unul, și se mai găsea și câte un client cu dare de mână. „Sunt din sursă sigură și au gust, nu ca roșiile vândute cu 4,5 lei/kg, despre care nu știi ce conțin și de unde vin”, încerca să ne convingă fostul muncitor de la sere devenit între timp comerciant. De fapt, comerțul se numără printre puținele domenii care mai merg în România, astăzi.