Cât costă să înveți într-o școală particulară din București
Mai sunt câteva zile și începe un nou an școlar. În timp ce în învățământul de stat ne așteaptă școli vechi sau parțial renovate și cursuri în două schimburi, în școlile particulare e altă poveste. Elevii sunt așteptați în clase ultra dotate, cu programe și curicule internaționale. Pentru asta, însă, părinții scot din buzunar o căruță de bani.
De luni începe școala și părinții s-au străduit, deja, să bifeze cât mai multe de pe lista de „necesare”. Pentru unii dintre ei, chiar și câteva rechizite înseamnă o gaură uriașă în bugetul mic al familiei. Pentru alții, însă, să le zicem cu dare de mână, prețurile chiar nu sunt o problemă.
Sunt peste 230 de școli și grădinițe particulare în București, iar oferta lor e bogată și atractivă. Școlile și grădinițele private au devenit o alternativă din ce în ce mai căutată de românii fără stresuri financiare, dezamăgiți de condițiile din învățământul de stat. Un studiu Frames Media, făcut înainte de pandemie, arăta că în 2019, afacerile școlilor private depășeau 200 de milioane de lei și aveau potențial să mai crească.
Anul acesta, în piața școlilor private din Capitală a mai intrat un jucător nou – Nordic Elite School, în sectorul 4. Aici, numai taxa de înscriere costă 200 de euro. Taxa pentru ciclul primar costă între 690 și 990 de euro/lună (program scurt sau program lung), iar pentru ciclul gimnazial taxa este între 1060 de euro și 1360 de euro /lună(program scurt sau program lung). Aceste taxe sunt all-inclusive, nu vor exista costuri suplimentare la această școală. Copiii urmează programa românească, abordată prin modelul nordic de educație, care aplică metode practice și oferă copiilor o gamă largă de cursuri și oportunități, făcându-i să se simtă fericiți că învață.
La Complexul Educațional Laude-Reut, din sectorul 3, taxele ajung la 12.240 de euro pe an, la care se adaugă o taxă de 650 de euro pentru înscriere. Laude-Reut oferă șase ore de engleză pe săptămâna, două ore de ebraică, o ora de tradiții iudaice și una de informatică.
Ziarul Puterea.ro a stat de vorbă cu doamna Sonya, care are copilul elev la International School of Bucharest, sectorul 3, cunoscută și drept școala turcă, extrem de apreciată pentru calitatea educației: ”Se plătește o taxă de înscriere de 200 de euro, apoi pentru clasele I-IV se percepe o taxă între 6.000 și 8.000 de euro anual, plus circa 5.000 de lei, uniformă, manuale și masa, care se plătesc separat. De la clasa a V-a la a VIII-a se ajunge și la 15.000 de euro pe an, iar la liceu între 15.000 și 20.000 de euro, depinde dacă se face curicula românească sau cea britanică.”
SEK International School este o altă școală particulară elitistă din Capitală, situată în sectorul 6. Școala a intrat în piața educațională românească anul trecut. Fondată în Madrid, acum 130 de ani, școala oferă o curiculă trilingvă (spaniolă, engleză și română). Taxele la această școală ajung la 10.620 de euro pe an și se face o reducere de 25% dacă înscrierea elevilor este realizată până la 31 martie, deci cu o jumătate de an înainte de începerea școlii.