Cât costă să-ţi faci un testament în 2024
Foarte mulți români obișnuiesc să-și transmită ultimele dorințe apropiaților. O parte dintre aceștia preferă să-și scrie testamentul pentru a lămuri unul dintre cele mai importante aspecte și anume împărțirea bunurilor și a banilor.
Există două tipuri principale de testament: testament olograf şi testament notarial deschis. De asemenea, notarul are responsabilitatea de a nu informa alte persoane de existența testamentului.
Ce este testamentul olograf?
Testamentul olograf nu presupune ajutorul unui notar, acesta putând fi realizat de către persoana în cauză. Unul dintre avantajele pe care-l prezintă este că nu necesită costuri asociate cu servicii notariale.
Cu toate acestea, acest tip de testament prezintă și un dezavantaj și anume: anularea. Acesta poate fi anulat deoarece nu există mărturii de la un notar cu privire la autenticitatea documentului.
Prețul unui testament
Spre deosebire de testamentul de tip olograf, testamentul notarial deschis implică participarea unui notar, ceea ce, evident, sporește autenticitatea şi validitatea documentului. În România, există două feluri prin care succesorii pot intra în posesia moștenirii: legal sau testamentar. Pentru realizarea acestui tip de document, veți avea nevoie de:
- act de identitate testator;
- copie act de identitate legatar;
- act de proprietate.
Pentru realizarea unui testament autentic, românii trebuie să scoată din buzunar 360 de lei, indiferent de bunurile care fac obiectul testamentului. Acest cost de 360 de lei include TVA-ul şi taxa de înscriere în Registrul Naţional Notarial.