Cât costă trufandalele în Piața Obor. Cumpărătorii surpriză care ridică prețurile la urzici (foto)
Ofertă din abundență pe tarabele din Piața Obor în aceste zile, dar și prețuri pe măsură, pentru că vorbim de trufandale. Spre deosebire de alți ani, au apărut ceva mai devreme, chiar cu câteva săptămâni mai repede, urzicile, spanacul autohton sau chiar și varza, datorită vremii călduroase, însă se găsesc din belșug și alte legume de sezon.
Dincolo de oferta bogată, nu poți, însă, să nu remarci că sunt și mulți străini, francezi și americani, de exemplu, la cumpărături, care se pare că „trag” prețurile în sus. Așa că nu ai cum să nu te întrebi, ori legumele noastre sunt mai gustoase, ori la ei nu se prea mai găsesc sau sunt foarte scumpe.
Printre legumele cele mai căutate acum se află urzicile culese din flora spontană, pentru că la noi nu eixistă culturi de acest fel, care se vând la un preț de circa 30 lei pe kilogram. Sunt însă și piețe unde prețul este chiar mai mare, adică sare de 50 de lei/kg, ceea ce înseamnă mai mult până și decât un kilogram de carne de porc. În târgurile de gros au ajuns și urzicile de cultură din Bulgaria, știut fiind faptul că românii se dau în vânt după așa delicatese.
La mare căutare este și spanacul românesc la un preț de 10 lei/kg, ba chiar și varza, după câte se spune, că noi n-am apucat să o vedem, și încă la un preț destul de piperat: 30 lei/kg pentru cei cu dare de mână.
Se mai găsesc, însă și alte produse de sezon, de la salată, verdețuri, ridichi, și până la ceapă verde, obținute de producători în solarii, ceea ce presupune costuri mari pentru această perioadă și care se reflectă în prețuri. Peste puțin timp vom avea și o ofertă mare de varză, una din cele mai profitabile culturi, anul trecut, iar de Paște vor ieși pe piață primele tomate, susțin producătorii, care s-au trezit pe neașteptate că le-a crescut cererea după cutremurul din Turcia.