Cât costă un porc înainte de Crăciun
Conform tradiției, în această perioadă porcii pentru sacrificat sunt tot mai căutați. Tot mai mulți oameni caută un porc crescut în gospodărie, din care să prepare bucatele obișnuite pentru masa de Crăciun.
Condițiile de anul acesta fac ca nimeni să nu fie prea mulțumit de prețul la care se vând porcii. Pe de o parte, vânzătorii spun că prețul este mic față de cât au costat cerealele pentru îngrășarea animalelor. Pe de altă parte, cumpărătorii spun că prețul este mare față de nivelul general al prețurilor.
La ora actuală, prețul unui porc în viu este între 150 și 200 de lei/kg în viu. În nordul Moldovei, cei mai mulți fermieri cer între 180 și 200 lei/kg, în timp ce în zona de Sud a țării se vinde cu 150 lei/kg.
Aceste prețuri se practică pentru porcii cumpărați din gospodării individuale sau de la fermele mici.
Pentru porcii produși în marile ferme, prețurile sunt considerabil mai mici, coborând chiar până la 100 – 110 lei/kg. Dar nici calitatea cărnii nu se compară.
„Sincer, decât să-i dau pe nimic, mai bine mai cumpăr o ladă frigorifică, îi tai și-i pun la congelator. Am muncit, am cumpărat bucate, nu știe nimeni cum i-am adus la 230-250 de kilograme”, a povestit un crescător din Caracal care are de vânzare trei porci mari. Cumpărătorii ar trebui să scoată din buzunare între 3.500 și 4.000 lei, așadar 15-16 lei/kilogramul.
„Oamenii sunt de bună credință, înțeleg că nu sunt porci de crescătorie, dar n-au bani, și se duc și ia de lângă Alexandria din cei de fermă, că sunt mai ieftini”, precizează crescătorul.
Cei mai ceruți sunt porcii cu greutăți cuprinse între 90 și 120 de kilograme.
Mulți dintre fermieri asigură, la cerere și sacrificarea, pârlirea, tranșarea și, eventual, transportul animalului. Ba chiar sunt dispuși să vândă și jumătăți de porc.
În măcelării, prețul cărnii de porc nu s-a modificat sensibil. Un kilogram de pulpă fără os costă în jur de 25 lei/kg – până la 29 în supermarket- cotletul se vinde cu 30 de lei, iar mușchiulețul ajunge la 40 lei/kg.