Cât de des trebuie, de fapt, schimbat uleiul. Gospodinele, puse în alertă de Cristian Popescu Piedone

Publicat: 27 feb. 2025, 14:03, de Pavaloiu Andreea, în LIFESTYLE , ? cititori
Cât de des trebuie, de fapt, schimbat uleiul. Gospodinele, puse în alertă de Cristian Popescu Piedone

Gospodinele din toată România au fost puse în alertă de Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC. Filmările din timpul controalelor la diferiți operatori, devenite virale, au făcut înconjurul țării, iar unul dintre ele a atras atenția unei greșeli pe care o facem cu toții, acasă. Este vorba despre cât de des se schimbă uleiul folosit pentru prăjirea alimentelor.

Cât de des e bine să schimbăm uleiul pentru prăjit

Faptul că românii iubesc alimentele prăjite nu mai este un secret pentru nimeni, mai ales că toate gospodinele folosesc această metodă pentru prepararea mâncării. Nu multe dintre ele respectă însă o regulă foarte importantă, care le pune sănătatea în pericol atât lor, cât și celor dragi lor.

Este vorba de uleiul pentru prăjit, care trebuie schimbat mai des decât o fac majoritatea. Acest aspect a fost adus în atenția românilor chiar de președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, care imediat cum a ajuns în fruntea instituției, a dispus un val de verificări la diferiți operatori. S-au descoperit multe nereguli, printre care și cea legată de schimbarea uleiului.

Gospodinele trebuie să știe că există câteva reguli care trebuie respectate. Frecvența cu care se schimbă uleiul ține și de tipul de aliment care se pregătește în el.

Spre exemplu, pentru cartofii prăjiți sau pentru alte legume, uleiul poate fi refolosit de până la 8 ori, în funcție de cât de curat rămâne de fiecare dată.

Situația se schimbă dacă vorbim de carne sau pește. În acest caz, este recomandat ca uleiul să fie schimbat după trei utilizări.

Iar în cazul în care sunt prăjite alimente cu pesmet, atunci uleiul poate fi folosit maximum de două ori.

Pericolul uleiului de măsline

De asemenea, un alt aspect important este legat și de tipul de ulei folosit. Deși este mai scump, multe gospodine apelează la uleiul de măsline. Multe dintre ele nu știu însă că este un ulei cu punct de fum scăzut , ceea ce înseamnă că trebuie schimbat după fiecare prăjire.