Cât de funcțională este locuința ta? 5 lucruri bine de știut
Odată cu trecerea anilor, până și cele mai sofisticate locuințe suferă degradări și disfuncționalități, iar asta provoacă găuri mari în bugetul proprietarilor. Există o serie de trucuri pe care dacă le-am aplica din vreme, am avea șanse să stăm liniștiți într-o locuință sigură.
Verificarea casei din când în când este cheia evitării surprizelor neplăcute. Pentru asta sunt cinci verificări de bază pe care ar fi musai să le facem, și anume: verificarea instalației electrice, verificarea instalației de apă, cea a aparaturii de uz casnic, verificarea centralei termice și verificarea ușilor și ferestrelor.
1. Verificați periodic instalația electrică!
Probabil am auzit cu toții adesea că incendiul X sau Y a fost produs în urma unui scurt circuit la rețeaua electrică. Una dintre principalele cauze ale producerii incendiilor, defecțiunile de la instalația electrică trebuie remediate imediat ce au fost depistate, iar pentru a fi depistate trebuie VERIFICATE periodic. Verificarea stării cablurilor și a prizelor este obligatorie, fiindcă deseori de la ele pornește nenorocirea unui incendiu. Cel mai mic semn de fum sau miros de ars trebuie să ne pună pe gânduri imediat pentru a lua măsuri în consecință.
2. Verificați din când în când instalația de apă!
Mai ales la bloc, dar nu numai, robinetele, baia şi dușurile, dar şi aparatele care utilizează apă, se strică și se deteriorează în timp, căci apa erodează și distruge țevile etc., provoacă mucegai, distruge structura casei și, evident, crește factura. Cercetând instalația de apă din când în când evităm toate aceste probleme, plus o eventuală dare în judecată soldată cu plata daunelor, dacă provocăm inundații vecinilor, în cazul celor care locuiesc la bloc.
3. Verificați aparatura de uz casnic!
Aragazul are legătură, de obicei, fie cu instalația de gaz sau butelia, pe care apropo, cei de la Distrigaz oricare ar fi el, trebuie să o verifice periodic, fie cu intalația electrică, dacă aragazul este electric. În ambele cazuri, buna funcționare a acestui aparat ne scutește de dureri de cap, ca să nu zic de-a dreptul de nenorociri. La rândul ei, mașina de spălat este legată la instalația de apă, respectiv la curentul electric, cablurile ei trebuie să fie în stare perfectă, pentru a evita curentarea, ștecherul de băgat în priză la fel, nu trebuie să existe scurgeri de apă etc., fiindcă toate provoacă urgent o catastrofă. Sunt, de asemenea, de verificat toate celelalte aparate electrocasnice – blendere, mașină decălcat, cafetieră, storcător, aspirator etc. Paza bună trece primejdia rea, nu e un proverb spus în van!
4. Verificați centrala termică sau sobele!
Centralele termice sunt utile, sunt la modă, sunt eficiente, dar și periculoase. O scurgere de gaz, un termostat cu probleme, emisiile de monoxid de carbon, toate pot provoca accidente teribile. Este valabil și pentru deținătorii de sobe clasice, pe gaz sau pe lemne, unde curățarea coșurilor și „buna tragere” adică evacuare a gazelor arse salvează vieți. Cel mai bine este să apelăm la specialiștii care se pricep, dar verificarea periodică a centralelor termice sau a sobelor este esențială pentru a evita incendiile sau moartea în urma intoxicării cu monoxid de carbon.
5. Nu uitați să verificați ușile și ferestrele!
Ușile și ferestrele etanșe mențin căldura, mai ales pe timpul iernii, și asigură, în felul lor, o temperatură optimă și pe timpul verii. Verificați dacă etanșările sunt în stare bună şi dacă nu există fisuri sau deteriorări care pot permite scurgerile de aer sau apă. Garniturile deteriorate trebuie înlocuite pentru a menţine eficienţa energetică a casei şi pentru a evita problemele cauzate de infiltraţiile de apă.