Cât de periculoase sunt energizantele. Dr. Ţincu: Pe termen lung, lasă părţi de creier nefuncţionale
Pentru consumatorii de energizante, toxicologul Radu Țincu spune care este substanța periculoasă din aceste băuturi, dar și cum se poate defini dependența.
„Sunt periculoase pentru că trebuie să plecăm de la un raționament. De ce folosim aceste substanțe? Ca să avem energie atunci când nu o avem. Ce înseamnă că nu o avem? Înseamnă că avem nevoie de odihnă.
Aceste substanțe nu fac altceva decât să ofere o falsă senzație de energie și să ducă, dincolo de limitele de normalitate, funcțiile organismului.
În principiu, ca să avem energie, avem nevoie de o energie psihică și fizică. Energia fizică este determinată de conținutul în anumiți aminoacizi neuroexcitatori pe care aceste băuturi îi conțin, și atunci avem o stare falsă de senzație de odihnă psihică. E ca și cum abia ne-am trezi din somn.
Pe de altă parte, trebuie să ofere şi un substrat energetic organismului pentru ca acesta să funcționeze atunci când este obosit”, a explicat toxicologul Radu Ţincu, luni, potrivit Antena3.
Atunci când bem astfel de substanţe energizante, la nivelul creierului se descarcă anumiţi curenţi şi anumite impulsuri electrice care ţin creierul în activitate, atunci când el ar trebui să doarmă.
La nivelul inimii, dacă ne uităm la ritmul cardiac, avem o accelerare a ritmului cardiac. Din păcate, mulţi dintre cei care utilizează aceste substanțe, prin această oboseală cronică și utilizarea în mod repetitiv, apar anumite modificări cardiovasculare, cum ar fi aritmiile cardiace. Sunt pacienți care au tulburări de ritm cardiac induse de aceste substanțe stimulatoare.
La nivelul creierului, efectul pe termen lung este unul de distrugere neuronală. Se produce stresul oxidativ, se produce descărcarea de substanțe oxidative la nivelul creierului, iar acest lucru determină modificări în structura neuronilor, care, pe termen lung, nu fac altceva decât să lase plaje de creier nefuncționale.
Apoi, ne trezim pe la 50-60 de ani că începem să avem tulburări de atenție, de memorie, chiar de apariția demenței”, adaugă dr. Ţincu.