Cât de profitabilă este o afacere cu nuci franțuzești. Cât costă investiția și după cât timp începeți să aveți câștig
Un hectar de teren plantat cu nuci franțuzești poate genera profituri anuale de aproximativ 10.000 de euro. Costurile de întreținere sunt de cel mult o mie de euro pe an, spun specialiștii.
Nucile sunt la mare căutare, datorită gustului bun și al valorilor nutritive foarte mari, printre care Omega 3. O idee de afacere, ce poate fi dezvoltată și cu fonduri europene, este cultivarea nucilor franțuzești. Aveți nevoie de teren, minimum un hectar, și de investiția inițială în puieți. Un puiet de nuc franțuzesc costă între 10 și 20 de euro. Pe un hectar de teren puteți planta aproximativ 200-250 de puieți. După patru-cinci ani, nucii vor fi deja pe rod.
Soiuri de nuci franțuzești
Cele mai cunoscute soiuri de nuci franțuzești și care se adaptează foarte bine la clima din România sunt Lara – Pieral, Fernor și Franquette. Sunt rezistente la clima temperat continentală, iar miezul este foarte consistent. Alte aspecte foarte favorabile ale acestor trei souri de nuci franțuzești este productivitatea mare la hectar. Se pot obține, anual, între trei și opt tone de nuci franțuzești, în funcție de factorii climatici.
Cât se câștigă dintr-o afacere cu nuci franțuzești
Producătorii spun că profitul mediu anual este de aproximativ 10.000 de euro pentru un hectar cultivat cu nuci franțuzești. Costurile cu tratamentele și cu întreținerea arborilor ajung la circa o mie de euro pe an pentru un hectar cultivat cu nuci.
Piață de desfacere pentru nuci franțuzești
Nucile franțuzești pot fi vândute atât în România, cât și la export. Cererea este foarte mare, având în vedere că este mai mare decât oferta. Nucile pot fi păstrate și consumate timp de până la doi ani de la recoltare.
Cum se înființează o plantație de nuci franțuzești
Zonele de deal, cu altitudini de până la 500 de metri sunt cele mai bune pentru culturile de nuci. Până să faceți livada de nuci, ar fi bine ca trei-patru ani înainte să plantați legume pe terenul pe care doriți să plantați arborii. Primăvara și toamna se efectuează tăieri de întreținere pentru înlăturarea ramurilor uscate și pentru a asigura lumina necesară, având în vedere că nucul este un arbore căruia îi place foarte mult lumina.
Citește și Fonduri europene de 760 milioane euro pentru investiţii în exploataţii agricole