Captura vieții a venit „la pachet” cu poliția, pentru un pescar arădean (Video)
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/f84911d2-743f-4b69-a9ef-1308e53c65b7-884x500-1.jpeg)
Pescuitul este o patimă grea, spun cei pasionați de această activitate. Că lucrurile stau așa o confirmă și povestea unui arădean. El a avut parte de captura vieții sale în plină perioadă de prohibiție. Pe deasupra, și cu Poliția în preajmă!
Un arădean în vârstă de 67 de ani, s-a ales cu o amendă consistentă după ce a fost prins pescuind ilegal pe râul Mureș, în zona localității Nicolae Bălcescu. Autoritățile au descoperit în barca sa un somn de aproximativ 40 de kilograme. Captura în sine nu era însă cea mai mare problemă. Doar că peștele a fost prins în plină perioadă de prohibiție. În plus, a fost folosită și o metodă interzisă prin lege: priponul.
Acțiunea de control a fost organizată de polițiștii din Săvârșin, în colaborare cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, rangerii Parcului Natural Lunca Mureșului și jandarmi.
Pescarul norocos și ghinionist în același timp a fost sancționat cu o amendă de 10.000 de lei, iar peștele a fost eliberat imediat înapoi în apele râului.
În cadrul aceleiași operațiuni, un alt bărbat a fost depistat pescuind ilegal în zona Birchiș, pe același râu. Deși nu avea capturi semnificative, simplul fapt că desfășura activități de pescuit în această perioadă i-a adus o amendă de 6.000 de lei.
Conform Ordinului nr. 23/297 din 2025, pescuitul în habitatele piscicole naturale este interzis în intervalul 9 aprilie – 7 iunie. Autoritățile reamintesc că această măsură are ca scop protejarea speciilor în perioada de reproducere și că nerespectarea acesteia atrage sancțiuni dure.
După încheierea perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ este permis cu anumite reguli stricte. De exemplu, speciile precum știuca, șalăul și somnul pot fi pescuite doar în regim „catch & release” (prinde și eliberează), iar cantitatea maximă de pește reținută nu trebuie să depășească 10 kg de pescar.
Excepție de la regulă face pescuitul exemplarelor din specii invazive, precum somnul pitic și carasul argintiu, care pot afecta biodiversitatea locală.
În schimb, sturionii (morun, nisetru, păstrugă, cegă), lostrița, coregonul și alte câteva specii sunt protejate pe tot parcursul anului.