Cât de sigur este vaccinul împotriva coronavirusului? Ce spun specialiștii
Mai mulți specialiști din sănătate au răspuns la mai multe întrebări care se află pe buzele tuturor românilor care vor să se vaccineze. Fizicianul Cristian Presură a colaborat cu mai mulți specialiști care au răspuns la cele mai mari curiozități ale românilor în legătură cu acest vaccin.
Printre întrebările despre vaccinul anti-Covid-19, românii sunt curioși dacă vaccinul anti-Covid-19 are efecte pe termen lung.
„Pentru orice medicament și dispozitiv medical, studiile care se fac înainte de aprobarea acestuia, dar și urmărirea pe termen lung sunt extrem de importante. După ce ne-am asigurat că un medicament nu produce efecte care îl fac mai rău decât boala în sine și că administrarea acestui medicament are un rol benefic, din studii cu un număr diferit de subiecți, atunci dăm drumul la documentația de autorizare, medicamentul sau vaccinul sunt autorizate și încep să fie administrate.
Nu trebuie să ne temem că vaccinul ar produce cancer sau leucemii, asta nu s-a întâmplat niciodată. E bine să privim cu optimism tehnologia ARN mesager, cunoscută de cercetători de ceva vreme. Această metodă va revoluționa și alte vaccinuri la care lumea se chinuie de mult să găsească soluții”, a răspuns Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București Ilfov, conform Digi24.
Este sigur vaccinul împotriva coronavirusului?
De asemenea, cât despre rapiditatea cu care a fost creat vaccinul, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, spune că tehnologia pe care se bacează vaccinurile de tip ARN mesager nu este atât de nouă.
„Aplicarea tehnologiei vaccinurilor de tip ARN mesager la noul coronavirus a putut fi realizată într-un timp atât de scurt grație progreselor din domeniul geneticii. Harta genomului noului coronavirus a fost publicată la numai 10 zile de la raportarea în China a primelor cazuri. Așa s-a putut trece imediat la aplicarea tehnologiei vaccinurilor de tip ARN mesager la noul coronavirus.
În condiții normale, pentru dezvoltarea unui vaccin este nevoie de 10 ani. Dacă luăm în considerare toată perioada care a trecut de la apariția acestei tehologii, dezvoltarea vaccinului anti-COVID s-a încadrat în acest interval”, spune el.