Cât de suferindă este agricultura României? Cezar Gheorghe pune punctul pe „i”

Publicat: 01 feb. 2025, 17:39, de Rona David, în Puterea Tv , ? cititori
Cât de suferindă este agricultura României? Cezar Gheorghe pune punctul pe „i

Expert pe piața cerealelor, Cezar Gheorghe a dezvăluit, la Dialogurile Puterii, cum România a fost păcălită. La negocierea fondurilor europene ce implicau tranzitul și importul cerealelor ucrainene.

Susținător al candidatului la prezidențiale Mircea Geoană. În această calitate, Cezar motivează alegerea lui și, poate, aflăm dacă Geoană ar mai candida sau nu la următoarele alegeri.

El vorbește și despre gaura pe care magazinele Unirea au lăsat-o la buget și care au fost mecanismele nefuncționării acestora.

Nu în ultimul rând, aflăm cine este omul Cezar Gheorghe din spatele a ceea ce se vede la televizor.

Cât de suferindă este agricultura României?

Cezar Gheorghe: Din 1990, agricultura României nu a reușit niciodată să se ridice la mai mult de 5.000 dolari/angajat, anual. Timp în care țările, să spunem, cu care ne-am putea compara… să spunem Irlanda are un venit per angajat în agricultură de 33.000 euro pe an.

Franța, cu acea atomizare la nivel de ferme, adică fermele de dimensiuni foarte mici… are un venit pe cap de angajat în agricultură de 53.500 de euro pe an, de 10 ori. 

Gabon, oameni buni, Gabon are un venit pe cap de angajat pe an în agricultură mai mare decât România. Sintetic vorbind, aici avem să spunem două lucruri care au fost extrem de bine conturate și menținute.

Primul, avem peste 700.000-800.000 de deținători de terenuri ce nu pot genera decât minimă subzistență în agricultură.

 Și mai avem o problemă, faptul că fermele astea care există sunt înregistrate ca ferme. Este un număr de maxim. 13.000 care lucrează circa 56% din pământul arabil al României, dar au o dimensiune începând de la cinci hectare până la… vorbim aici de Insula Mare a Brăilei, 55.000 de hectare.

Până și aceștia au o problemă. Noi am preferat să ținem totul sub un capac. Să fie dependenți, să creăm acea dependență politică despre care vorbim. Astea sunt problemele noastre, ale României.

Cezar Gheorghe a subliniat ca avem doi piloni pe care trebuie să ne dezvoltăm. Primul, să creștem randamentele la hectar, iar doi, să procesăm marfa.

Mai e loc de creștere. România, deci, cu ce are astăzi are o medie anuală de producție într-un an normal… nu excepțional, nu secetos, cam de 28 de milioane t. Dacă România realiza randamente… Știu că pare utopic, dar nu e naiv, cu ceea ce se poate realiza în România, s-ar putea genera minim. 50 de milioane t.

Cezar Gheorghe, expert pe piața cerealelor, vorbește și despre relația sa cu mediul politic

Eu mărturisesc că am fost consilierul pro bono, deci nu am acceptat bani sub nicio formă, din mediul politic, al ministrului Petre Daia. Am fost consilierul pro bono al lui Adrian Chesnoiu, dar cu ministrul Barbu nu pot să am dialog.

Așa că m-am retras cu multă decență. Astfel am ajuns în situația în care România a fost efectiv răvășită de containere de marfă. Și s-au întâmplat atâtea lucruri pe care nu le putem descrie. România a fost discriminată în mod flagrant în acest mediu.

Cezar Gheorghe spune că are și o veste bună.

În permanență, eu, împreună cu colegele mele, măsurăm analitic mai mulți parametri de producție la nivel global. Consumul la nivel global, comerțul la nivel global și stocurile de final. Stocuri de final înseamnă cu cât rămâne fiecare țară-origine care produce. Să poată să vândă la final, la data de 30 iunie. Și noi am văzut lucrul ăsta de circa patru luni.

Uniunea Europeană, față de acum un an, are un minus de 9 milioane t. Rusia are un minus de 10 milioane t. Până și Ucraina are minus în depozit, mai mic de trei, patru ori, ca medie. Oricum, ei vând imediat. Ucraina nu stă, iar România, până în momentul ăsta, a exportat 4 milioane și ceva de tone.

Dar, un amendament – suntem la nivelul lui 2021, sezonul 2021-2022. Când am avut producția aceea fantastică de grâu, de 11,3 milioane t. Și eram la un nivel de export de 4 milioane tone. Însă acum comparăm cele 4 milioane de astăzi cu producția lui 2024, care este de doar 9,6 milioane t. Semn că și la noi se subțiază stocurile. Și lăsând la o parte complexul ăsta bursier care joacă în speculativ, acolo se prevalează un potențial pozitiv. Pentru că se epuizează marfa. Adică, cele 4 milioane de astăzi la export, cu producția lui 2024 care este de doar 9,6 milioane t.

Deci și la noi se subțiază stocurile!

 Cezar Gheorghe: Rusia nu mai are cota de export față de acum un an. Aceea a fost de 30 de milioane t. pentru intervalul 15 februarie 30 iunie. Acum, Rusia are 10,6 milioane t. pentru același interval, deci maxim. 30% din ceea ce avea Rusia de exportat.