Cât de tineri sunt, cu adevărat, parlamentarii Partidului Oamenilor Tineri? Analiza vârstei din spatele etichetei

Publicat: 13 dec. 2024, 13:55, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Cât de tineri sunt, cu adevărat, parlamentarii Partidului Oamenilor Tineri? Analiza vârstei din spatele etichetei

La alegerile parlamentare din 2024, o surpriză a fost constituită de Partidul Oamenilor Tineri (POT), o formațiune care, sub conducerea Anamariei Gavrilă, a reușit să treacă pragul electoral și să câștige 30 de locuri în viitorul Parlament al României.

Cu toate acestea, dincolo de numele său și de promovarea unei imagini proaspete și inovatoare, vârsta medie a parlamentarilor aleși pe listele POT ridică semne de întrebare. În ciuda promisiunii de a reprezenta „oameni tineri, care nu au mai făcut politică”, vârsta celor care vor ajunge în Parlament sub sigla acestui partid sugerează o realitate mult mai matură decât s-ar fi așteptat alegătorii.

Vârsta medie a parlamentarilor POT: 45 de ani și 6 luni

Potrivit datelor verificate de Libertatea, vârsta medie a parlamentarilor POT este de 45 de ani și 6 luni, un detaliu care contrazice oarecum promisiunea de a fi un partid al tinerelor speranțe. Legea tinerilor, în vigoare din 2006, definește tinerii ca fiind cetățenii cu vârsta între 14 și 35 de ani, iar în această lumină, majoritatea noilor aleși ai POT nu corespund acelei definiții. În total, formațiunea va avea 30 de parlamentari (23 de deputați și 7 senatori), din care 26 au vârstele confirmate public, iar cea mai tânără persoană aleasă pe listele POT este Codruța Corcheș, în vârstă de 27 de ani, aleasă deputat de Timiș. La polul opus, cel mai vârstnic dintre noii aleși este Dorin Popa, în vârstă de 64 de ani, un fost președinte al unei organizații care nu poate fi identificată în registrele oficiale.

Tinerii din POT, numărați pe degetele de la o mână. Vârsta medie a parlamentarilor este de 45 de ani și 6 luni

Dorin Popa

Tinerețea, o chestiune de percepție?

Ce înseamnă însă a fi „tânăr” în politică, atunci când vârsta nu mai este un criteriu clar? Dacă ne referim la idealurile și promisiunile aduse de POT în campania electorală, partidul a susținut că este o alternativă pentru acei tineri care doresc schimbarea în politica românească. Cu toate acestea, profilul vârstei reprezentanților aleși este mult mai aproape de cel al unei formațiuni tradiționale. Maria Cernit, de 56 de ani, și Daniel Grofu, de 53 de ani, sunt exemple de politicieni din generația a doua și a treia care, paradoxal, au fost promovați de un partid care susținea o politică a schimbării și a tineretului.

Ar putea fi o imagine cu 1 persoană şi text

Un partid al contrastelor

Ce se poate înțelege din aceste discrepanțe? În ciuda mesajului de „tinerețe” și al imaginii proaspete pe care a încercat să o vândă, POT pare mai degrabă un mix între oameni cu experiență politică mai veche și tineri care se află la începutul carierei lor publice, dar care, în majoritatea cazurilor, nu întrunesc criteriul de vârstă stabilit de legea tinerilor.

Pentru o mare parte dintre cei aleși, experiența politică anterioară este mai degrabă limitată. Anamaria Gavrilă, liderul partidului, a fost aleasă pe listele AUR în 2020, iar o mare parte dintre parlamentarii POT provin din același mediu. De asemenea, Gheorghe Pîclișan, șofer de TIR și fără legături evidente cu județul în care a fost ales, nu pare a fi o figură dintr-o generație politică proaspătă.

Partidul Oamenilor Tineri: realitate sau imagine construită?

Aceste contradicții între mesajul electoral și realitatea vârstei aleșilor ridică întrebări legate de autenticitatea promisiunilor făcute de POT în timpul campaniei. Este clar că partidul a reușit să atragă un anumit electorat dornic de schimbare și de o „altfel” de politică, însă întrebarea care rămâne este: până la ce punct acest mesaj este susținut de echipa de conducere?