Cât este pensia pentru românii care n-au muncit nici măcar o zi
Chiar dacă nu au muncit nicio zi, românii primesc pensie de la stat. Există, însă, și persoane care îşi cumpără vechime în muncă pentru pensie, în speranţa că vor primi ceva mai mulţi bani de la stat la bătrânețe.
Anul 2023 a debutat cu majorări de venituri, potrivit unei Ordonanțe de Urgență care a stabilit creșterea veniturilor românilor, în special pentru cei vulnerabili. Actul normativ stabilește că punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar din 2024 valoarea se va mări cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, potrivit Antena3.
De asemenea, documentul prezintă măsurile avute în vedere în 2023, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie.
Care este valoarea punctului de pensie, în 2023
De la 1 ianuarie, valoarea punctului de pensie se majorează de la 1.586 lei la 1.785 lei, urmând ca din 2024 valoarea să se mărească cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, anunțați de Institutul Naţional de Statistică.
Pentru cei care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, pensia este stabilită la suma de 1.125 de lei, valoare care reprezintă pensia minimă garantată de către stat, iar, în același timp, este prevăzută totodată și acordarea unui ajutor financiar pensionarilor.
Trebuie precizat, însă, că este așteptat un declin al sistemului de pensii, ce ar urma să înceapă în anul 2030, din cauza problemelor demografice ale României, și care se va acutiza în următorii 20-30 de ani, pentru că o mare parte din „decreței” vor ieși la pensie.
În prezent, există o oarecare stabilitate, deoarece numărul angajaților cu carte de muncă este puțin mai mare decât cel al pensionarilor. Numărul de salariaţi activi este de 5,71 milioane persoane, conform datelor furnizate de către Inspecţia Muncii, iar, dintre aceştia, 4,5 milioane de angajaţi sunt din mediul privat, în timp ce 1,2 milioane lucrează la stat.