Cât lemn s-a tăiat ilegal de la începutul anului: Județele în care se fură cel mai mult
De la începutul anului 2020 și până în prezent, Jandarmeria Română a recuperat cantitatea de aproximativ 800 mc. de material lemnos. În aceeași perioadă, oamenii legii au aplicat 2.074 de amenzi, în valoare totală de 1.208.142 de lei pentru încălcarea legislației specifice privind combaterea tăierilor ilegale de lemne, iar 25 de mijloace de transport au fost indisponibilizate, conform cifrelor furnizate de instituție la solicitarea Puterea.ro.
Anul 2020 este unul „special” din cauza pandemiei de coronavirus. În perioada stării de urgență, oamenii nu ieșeau din case decât pentru motive bine întemeiate. Acest lucru a permis pădurilor din România să „respire”. Potrivit Ministerului Mediului, în aceeași perioadă personalul silvic cu atribuții de control au desfășurat un număr de 8121 de controale, fiind verificate 8919 mijloace de transport a materialelor lemnoase.
641 de amenzi în perioada stării de urgență pentru tăieri ilegale
În urma verificărilor oamenilor legii au fost aplicate 641 de amenzi în cuantum de 1.436.400,000 de lei și a fost confiscat un volum total de 4.902,91 mc materiale lemnoase cu o valoare conform prețurilor de referință în sumă de 842.815,15 lei.
„Vă comunicăm faptul că situația solicitată, rezultă din verificările efectuate de către delegați ai MMAP, cât și din datele transmise trimestrial de gărzile forestiere prin ”Memoriul de control și pază”, transmite instituția pentru Puterea.
În această vară, Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva României din cauză că țara nu a reușit să adopte măsuri pentru protejarea pădurilor. Cu toate acestea, hoții de lemne nu au putut fi opriți nici anul acesta.
Cât lemn s-a tăiat ilegal de la începutul anului și până în prezent
Conform cifrelor furnizate de Ministerul Mediului, în primul semestru al anului 2020, volumul total constatat ca tăiat fără drept este de 146.571 mc, din care: 110.332 mc volum identificat în controale proprii ale gărzilor forestiere și prin personal delegat de MMAP, 29.684 mc volum identificat de RNP – Romsilva în păduri pe care le administrează sau pentru care asigură servicii silvice şi 6.555 mc identificat de ocoalele silvice de regim, în păduri pe care le administrează sau pentru care asigură servicii silvice. Valoarea pagubelor din tăieri fără drept de arbori este de 29.920.283 lei.
Zonele în care se fură cel mai mult lemn
Conform instituției, în primul semestru al anului 2020 județele în care s-au constatat cele mai mari tăieri fără drept de arbori sunt următoarele:
– Maramureș cu un volum de 104.091 mc;
– Caraș Severin cu un volum de 4.276 mc;
– Bistrița Năsăud cu un volum de 3.432 mc;
– Mureș cu un volum de 3.080 mc;
– Sibiu cu un volum de 3.024 mc.
„Facem precizarea că aceste volume sunt cele constatate în urma controalelor efectuate pe teren și nu exclud posibilitatea ca în alte zone volumele arborilor tăiați fără drept să fie mai mari”, explică Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Un nou sistem informatic pentru protejarea pădurilor
Ministerul Mediului, în calitate de administrator principal al sistemului informatic integrat de urmărire a materialelor lemnoase SUMAL și a sistemului informatic Radarul Pădurilor, realizează, împreună cu Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), un nou sistem informatic și de comunicații SUMAL 2.
Noul sistem SUMAL are în componenţă 11 module, după cum urmează:
Modulul Super Admin – modulul de administrare al sistemului SUMAL;
Modulul Garda Forestieră – modulul destinat Gărzilor Forestiere;
Modulul Agent – destinat operatorilor economici;
Modulul Amenajare – destinat evidențierii în format GIS a fondului forestier național;
Modulul Ocol – destinat administratorilor de păduri;
Modulul Wood Tracking – destinat trasabilității masei lemnoase;
Modulul IWood Tracking – destinat controlului trasabilității masei lemnoase;
Modulul Inspectorul Pădurii (aplicație mobilă și platforma web) – destinat populației în vederea verificării transporturilor materialelor lemnoase;
Modulul SNEICS – destinat evidenței centralizate a contravențiilor silvice;
Modulul MFR – destinat urmăririi materialelor forestiere de reproducere;
Modulul DDS – destinat evidenței centralizate a controalelor conform regulamentului UE 995/2010 Due Diligence.
„Complexitatea intrinsecă a sistemului informatic SUMAL 2 a generat o serie de provocări atât pentru activitatea de proiectare (definire cerințe funcționale și de design), cât și pentru activitatea de dezvoltare software.
Când ar putea deveni funcțional sistemul informatic pentru protejarea pădurilor
Pe parcursul etapelor de dezvoltare au apărut cerințe operaționale noi, iar identificarea unor soluții, testarea acestora și remedierea situațiilor neprevăzute au permis dezvoltarea unor funcționalități mai bine adaptate particularităților domeniului silvic. Modulele deja realizate vor fi conectate şi testate, continuându-se dezvoltarea viitoarelor module, în perioada imediat următoare”, susțin reprezentanții ministerului.
SUMAL 2 ar putea deveni funcțional pe 30.09.2020, însă Ministerul Mediului spune că termenul propus poate suferi modificări în funcție de complexitatea noilor funcționalități ce vor fi solicitate.