Cât mai costă un porc bio acum, înainte de Crăciun. Prețurile diferă și la produsele din carne de porc
Pentru români, Crăciunul înseamnă și goana după porc sau produsele din carne de porc care nu lipsesc de pe masa de Sărbători. Și, ca de obicei, în apropiere de Crăciun prețurile cresc. Depinde însă și de producător sau de felul în care a fost crescut porcul.
Cât mai costă un porc bio acum, înainte de Crăciun, când carnea de porc este la mare căutare? Producătorii au anunțat deja că tarifele vor crește. Anul acesta, mai mult de 71.000 de porci au fost sacrificați în fermele de la noi din țară, din cauza pestei porcine africane, conform ANSVSA. În acest moment, mai sunt active 19 focare de infecție pe teritoriul României. Din acest motiv, carnea de porc românească va costa mai mult. Se estimează o creștere cu 15% a prețului, în prag de sărbători.
Iată și un exemplu. Tenorul Vlad Miriță deține o fermă de porci crescuți bio și a detaliat prețurile produselor tradiționale din carne de porc. „Avem cârnați afumați, la prețul de 118 lei/kg, jumări, la 84 lei/kg, slănină afumată, la 79 lei /kg, leberwurst, la 114 lei/kg, șorici, la 140 lei kilogramul, dar se vând și la 200 de grame sau în ce cantitate dorește fiecare. Leberwurst conține ingrediente selecte, cu carne și ficat de porc 25%, cu șorici, slănină, sare, apă și e condimentat natural cu nucșoară, sare, piper și ceapă prăjită!”, a spus Vlad Miriță, potrivit romaniatv.net.
Cât mai costă un porc bio acum, înainte de Crăciun
Un porc întreg de la ferma lui Vlad Miriță, de 120 kg, costă circa 6.200 de lei. Un kilogram de carne de porc costă în jur de 50 de lei. Prețurile sunt însă diferite de la producător la producător. La un astfel de producător dintr-o comună din județul Dolj, care se ocupă cu prepararea produselor din carne de porc, prețurile sunt ceva mai mici. Un kilogram de cârnați tradiționali, fie că sunt proaspeți sau afumați, costă 40 de lei (la fel ca anul trecut), șunculița preparată cu usturoi – 45 lei/kg, caltaboșul sau lebărul costă 50 lei/kg, mușchiul copt la jar – 55 lei/kg, jumările – 90 lei/kg.
În octombrie, crescătorii de porci cereau 11 lei pentru kilogramul în viu. Unii fermieri cereau însă și 23 de lei. Pentru un kilogram de carne de porc în viu, prețul la producător este de aproximativ 16 – 18 lei. La raft, produsul poate să coste și 35 – 40 de lei sau chiar mai mult. Pentru luna decembrie însă, se estimau creșteri mari, de cel puțin 10 – 15% pe kilogram, întrucât cererea a fost una crescută. Unii producători cer prețuri cuprinse între 15 și 17 lei pe kilogram în viu, dar și la 13 lei.
La supermarketuri, prețul pentru un kilogram de ceafă, coaste sau cotlet variază între 19 și 29 de lei, dar poate ajunge și la 50 de lei per kilogram. În schimb, carnea de Mangalița va fi mai scumpă cu 8 – 10%. Porcul crescut în gospodărie are prețul de 14 – 17 lei pe kilogram.
Citește și: Două tipuri de ciocolată și riscul de diabet de tip 2