Cât poate ajunge să coste un meniu de Crăciun
Nu mai e mult până de Crăciun. Cei mai mulți dintre români se gândesc deja la tot felul de preparate pentru masa festivă. Din lipsă de timp însă, unii iau în calcul și alternativa de a comanda mâncarea gata făcută.
Restaurantele sau firmele de catering sunt o opțiune ideală pentru cei care nu au timp să prepare bucatele tradiționale pentru masa de Crăciun. Așadar, doritorii care își permit pot cumpăra de acolo de la platouri de aperitive, până la celebrele sarmale. Desigur, tot de acolo pot lua și friptura, brânzeturile sau tot felul de deserturi delicioase.
Un meniu poate costa, în medie, între 400 și 600 de lei, în funcție de preferințe, scrie observatornews.ro.
Anul acesta prețurile s-au scumpit la toate alimentele în medie cu 4%, în comparație cu finalul lui 2023, potrivit europafm.ro.
Spre exemplu, într-un supermarket, pulpa și spata de porc costă în medie 25 de lei kilogramul, iar ceafa ajunge la peste 32 de lei. De asemenea, kilogramul de tobă se vinde cu 77 de lei, caltaboșul cu 55 de lei, iar șoriciul și jumările costă 100 de lei.
În magazinele din piață sau cele de cartier, prețurile sunt considerabil mai mici. Toba de porc costă în jur de 40 lei/kg, la fel ca și cea din organe. Jumările se pot achiziționa și cu 60 – 70 lei/kg. Șoriciul doar pârlit costă 35 – 40 de lei.
În supermarket, sarmalele se vând cu 55 lei/kg (aproximativ 14 – 16 bucăți). Chiar și piftia poate fi cumpărată de la supermarket, fie că o preferați de porc sau de curcan, la prețul de aproximativ 45 lei/kg.