Cât se ține doliul casei. Are legătură cu parcursul sufletului după moarte
Moartea este certitudinea despre care omenirea a încercat mereu să caute răspunsuri. Doliul face parte dintr-un ritual pe care cei îndurerați îl poartă după trecerea persoanei dragi în neființă. Află cât se ține doliul la ușă în credința ortodoxă.
Cât se ține doliul la ușă conform tradiției
Trecerea în neființă a unei persoane dragi este un moment de grea încercare pentru oricine. În urma lor pe pământ, cei care pleacă dincolo lasă numeroase întrebări fără de răspuns de cele mai multe ori. Astfel, familia încearcă să își manifeste durerea prin diversele mijloace care țin mai mult de tradiție decât de dogmele bisericii. Doliul, este una dintre acele pârghii de care cei îndurerați se prind pentru a-și alina pentru o perioadă dorul.
De altfel, doliul este considerat și o formă de respect pentru ceea ce a reprezentat pe pământ și în comunitate, cel răposat.
Doliul la ușă sau la poartă în unele este primul semn pe care creștinii îl afișează după trecerea persoanei dragi la cele veșnice.
Pânza neagră care se așează deasupra ușii sau a porții, devine un simbol al casei pentru o perioadă. De asemenea, aceasta este un reper pentru cei care vor poposi în casa respectivă pentru a-i aduce un ultim omagiu persoanei decedate.
În funcție de zonele țării, doliul casei este păstrat diferit. De pildă, în regiunea Moldovei, în mediul rural doliul este așezat deasupra porții ca un drapel. De altfel, pânze negre sunt împletite de crengile copacilor din apropierea casei răposatului.
În unele zone din Ardeal, doliul casei este poziționat la fiecare încăpere din locuința celui decedat. De altfel, două stindarde bisericești negre care au pictate pe ele scena așezării în Mormânt a Mântuitorului sunt de asemenea înălțate de-a dreapta și de-a stânga ușilor casei.
În zona Bucureștiului, doliul casei constând într-o singură pânză neagră este așezat deasupra ușii locuinței în care a trăit decedatul.
Conform tradiției, acest doliul va rămâne înălțat în aceeași poziție din ziua trecerii în neființă până la împlinirea celor 40 de zile. În acest răstimp se consideră că sufletul celui trecut la Ceruri, mai vizitează locul în care a trăit.
În ultimii ani însă, modernismul și viața „pe repede înainte” au luat locul tradiției ce era odinioară păstrată cu sfințenie. Astfel, de multe ori, după cele trei zile de priveghere a mortului, familia decide să îndepărteze doliul casei.
Doliul hainelor versus doliul sufletesc
După plecarea cuiva drag în veșnicie, creștinii aleg să își arate pierderea purtând timp de 1 an doliul hainelor. Astfel, în funcție de cât de apropiată a fost persoana decedată, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp, hainele îmbrăcate de apropiați vor fi cu preponderență negre.
Dincolo de doliul vizibil, cel sufletesc are o importanță mai mare. În perioada lui, cei îndurerați trebuie să înalțe rugăciuni pentru odihna sufletului celui plecat la Cer.