19:40, 21.11.2024 • SOCIAL
Cât timp trebuie să fi fost căsătorit pentru a beneficia de pensia de urmaș
Pensia de urmaș se oferă în anumite condiții, fiind influențată de diverși factori, inclusiv durata căsătoriei.
Casa Națională de Pensii Publice a venit cu clarificări cu privire la condițiile pe care soțul supraviețuitor trebuie să le îndeplinească pentru a primi pensia de urmaș. Iată care sunt acelea!
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a primi pensia de urmaș?
- La împlinirea vârstei standard de pensionare, pe toată durata vieții, dacă durata căsătoriei a fost de 15 ani sau cel puțin 10 ani.
- Indiferent de vârstă, în cazul unei invalidități de gradul I sau II, cu condiția ca durata căsătoriei să fi fost de cel puțin 1 an.
- Indiferent de vârsta și durata căsătoriei în cazul decesului provocat de accident de muncă sau boală profesională, cu mențiunea că soțul supraviețuitor nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională obligatorie sau acestea sunt sub 35% din câștigul salarial mediu brut.
- Indiferent de vârstă și durata căsătoriei, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă soțul supraviețuitor nu obține venituri lunare suficiente din activitatea profesională obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut.
- Soțul supraviețuitor care are în îngrijire copii cu vârsta de până la 7 ani la momentul decesului, în perioadele în care nu obține venituri lunare adecvate din activitatea profesională obligatorie sau acestea sunt sub 35% din câștigul salarial mediu brut – până la împlinirea vârstei de 7 ani a ultimului copil.
Factorii care pot influența pensia de urmaș
Durata căsătoriei joacă un rol crucial în determinarea cuantumului pensiei de urmaș. Legea prevede ca în cazul unei căsnicii mai mici de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună sau 6% pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Un alt factor important este și numărul de urmași îndreptățiți. Aceștia pot influența cuantumul efectiv al pensiei de urmaș. Acesta poate varia de la 50% pentru un singur urmaș, 75% pentru doi urmași, până la 100% pentru trei sau mai mulți urmași.