Cât valorează, de fapt, bancnotele vechi pentru care unii români speră să obţină mii de euro sau apartamente

Publicat: 11 iul. 2024, 07:17, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Cât valorează, de fapt, bancnotele vechi pentru care unii români speră să obţină mii de euro sau apartamente

În mod regulat, pe grupurile specializate sau pe platforme de vânzări online, apar anunţuri de vânzare a unor bancnote vechi româneşti, de multe ori în stare foarte modestă, cu îndoituri, pete, rupturi, mototolite, înţepate, cu bucăţi lipsă, pentru care vânzătorul speră să obţină o mică avere, mii de euro sau chiar garsoniere şi apartamente, deşi aceste bancnote nu valoarează nimic sau doar câţiva dolari dacă sunt într-o stare bună.

Cât valorează, de fapt, bancnotele vechi pentru care unii români speră să obţină mii de euro?

Cei care speră că au găsit adevărate comori în sertarele sau în podul casei bunicilor trebuie să ştie că la o simplă căutare pe internet sau pe grupurile care reunesc pasionaţii de numismatică pot găsi preţuri de catalog sau preţuri orientative ale unor tranzacţii reale încheiate online. Spre exemplu, bancnotele din perioada comunistă, cele de 10, 25, 50 şi 100 lei din emisiunea din 1966, au preţuri de catalog de numai câţiva dolari dacă sunt clasificate în starea VF (bancnota circulată clasică, care are diverse defecte, dar aspectul său general a fost bine conservat). Dacă sunt în starea UNC (bancnota perfectă, necirculată, ireproşabilă), preţul lor de catalog este de 2-3 ori mai mare.

Astfel, bancnota de 10 lei emisiunea 1966 are un preţ de catalog de 2,50 dolari circulată VF şi 6 dolari necirculată UNC, în timp ce bancnota de 25 de lei emisiunea 1966 (cu porteretul lui Tudor Vladimirescu) are un preţ de catalog de 3 dolari circulată VF şi 7,50 dolari necirculată UNC.

Cât valorează bancnotele de după 1990, ieşite din circulaţie?

Bancnota de 500 de lei din 1992 (cu portretul lui Brâncuşi), pentru care apar deseori anunţuri de vânzare cu zeci de mii de euro, are un preţ de catalog de numai 1,25 dolari circulată VF şi de 3,5 dolari necirculată perfectă UNC.

Bancnota de 5.000 lei din 1998 (cu portretul lui Blaga), care şi ea atrage vise de avere şi apartamente obţinute uşor şi rapid, are un preţ de catalog mai mare, dar nu foarte ridicat – 15 dolari în stare perfectă necirculată UNC.

Bancnota de 1.000 de lei emisiunea 1993 (cu portretul lui Mihai Eminescu) valorează de fapt 2 dolari circulată şi 5 dolari în stare perfectă necirculată UNC.

Bancnotele cu multe zerouri din anii 2000, înaintea denominării, sunt mai valoroase. Depinde dacă sunt semnate de Isărescu sau Ghizari

Bancnotele cu multe zerouri din emisiunile anilor 2000, înaintea denominării (când leului i-au fost tăiate patru zerouri) sunt mult mai valoroase, vedeta fiind bancnota de 1.000.000 de lei (cu portretul lui Ion Luca Caragiale), care are un preţ de catalog de 60 de dolari în starea UNC perfectă necirculată.

Şi bancnota de 500.000 de lei  cu portretul lui Aurel Vlaicu, este valoroasă, având un preţ de catalog pentru starea perfectă necirculată UNC de 30 de dolari, dacă are semnătura prim-viceguvernatorului BNR Emil Iota Ghizari, respectiv 35 de dolari dacă are semnătura guvernatorului Mugur Isărescu.

Cea mai frumoasă bancnotă românească din toate timpurile

Bancnota de 5.000 de lei din 1931, având pe partea din faţă un medalion cu efigia regelui Carol al II-lea, iar pe spate reproducerea tabloului  Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, este considerată de specialişti şi pasionaţi cea mai frumoasă bancnotă românească din toate timpurile. Ea are un preţ de catalog de 400 de dolari, însă fiind foarte rară este căutată la licitaţiile specializate şi la 2.000-4000 de lei, în stare perfectă necirculată UNC.

Chiar cu un defect grav, despicături, lipsuri, înţepături numeroase, rupturi, pete importante, această bancnotă poate fi vândută, preţul de referinţă fiind de 35 de dolari.