Cătălin Drulă, cine ești și de ce vrei să fii tu alesul meu?
Pentru că este pe val în sondaje și pentru că am auzit că ar vrea să fie președintele României, azi m-am oprit la Cătălin Drulă, liderul USR. Ce intrigă în legătură cu acesta? Cum îl percepem vizavi de stilul vestimentar? Sau ce reiese din stilul său de viață? Sau, și mai important, ce piesa lipsește din contextul omului politic Cătălin Drulă? Cine nu este el? De ce nu știm?
Înainte însă de toate acestea, întrucât primul articol al editorialul Neconvențional a stârnit nenumărate comentarii, devine sine qua non necesar să mă justific, să explic un pic.
Spre exemplu, care sunt principiile mele politice? Ele nu există. Și dacă sunt, ar fi utopice.
Personal, sunt apolitică în totalitate. În plus, editorialul meu nu este despre politică, ci despre oamenii ei.
Aici nu analizăm omul, ci ceea ce percepem noi că încearcă să ne prezinte acesta ca fiind imagine și tot al lui, ce în realitate, nu este.
Închei aici paranteza mea explicativă și revin la domnul Cătalin Drulă.
Nu am găsit nicio poză cu familia Drulă
Cătălin Drulă este primul politician care nu vorbește, nu expune, nu afirmă, nu se laudă și nu se plânge, ce nu…nimic! În legătură cu partenera sa de viață. De ce?
Acu’ vreo două seri, am răscolit tot Google-ul în căutarea unei fotografii cu întreagă familie Drulă. Fără succes, însă. Din câte se pare nu, nu există public nici măcar o singură poză a soției domnului Cătălin Drulă, nici măcar un cadru uitat, din neglijență, într-o postare social-media, să zicem, din care să reiasă transparență și credibilitate. Cum că eu sunt ceea ce și spun că sunt.
Ăsta ar fi un prim aspect relevant.
Al doilea punct pe care mi-am propus să-l abordez, are în vedere speculație presei, din care reiese faptul că Drulă Catalin ar avea o relație mai specială cu cea mai huiduită instituție a statului, în speță, SRI.
Cătălin Drulă joacă dublu-rol?
Trebuie punctat încă din start faptul că efectiv am senzația creării unei cutume pline de ură și de încrâncenare înverșunată, absolut nejustificată, de către societatea actuală versus instituția în sine a SRI-ului, ori/și diverse terțe persoane presupus a fi direcți colaboratori ori cadre active ale Securității.
Primul lucru ce mi-a venit în gând, citind și răsfoind detalii despre Cătălin Drulă a fost …și? Și ce dacă este ori nu este? Cu ce ajută ori cu ce mă încurca dacă un lider al unui partid, pe lângă restul, nenumărați alții, ar colabora prezumtiv ori ar avea o funcție mai mare sau mai mică, în cadrul securității naționale? La nivelul meu, de om mic, există vreun motiv întemeiat ce m-ar putea determina să îmi bat capul cu asta?
Atunci când îmi împrumut încrederea și votul pe un mandat de patru ani, unui partid politic, reprezentantului acestuia, o fac în principal pentru că empatizez principiilor sale. Îmi place faptul că e fresh în concepție, deschis schimbării, apt să facă.
O fac pentru că OMUL e credibil și transparent, pare că face, nu doar promite. Are familie frumoasă, asa cum am și eu, e transparent, sensibil, dar ferm deopotrivă, vrea ca și mine să trăiască într-o societate mai bună, mai educată, lipsită de infracționalitate, în ascendent mereu. Nu-i așa?
Apoi, prea puțin mă interesează faptul că domnul Drulă stă la bloc, ori faptul că iarna asta nu are nici el, ca și mine, apă caldă. Nici măcar nu vreau să aud, căci nu le cred oricum.
…dar dacă azi citesc în presă că Drulă deține ceva acțiuni în valoare de aproximativ … milioane de euro;
… mâine aud cum același Cătălin Drulă moare de frig în apartamentul mic de bloc în care locuiește împreuna cu familia; (pe care nu o cunosc, și nu o identific)
…Iar poimâine un vecin îmi spune, mai în glumă, mai în serios, că Drulă, este securist. Nimic mai mult, decât o marionetă scoasă-n față pentru a servi diverse interese.
…că tatăl acestuia în ’71 a terminat Facultatea de Automatică și Calculatoare (?). Iar bunicul, un biet ceasornicar, a făcut “pușcărie politică” fiind urmărit și interceptat de către SRI până la cei 75 de ani ai lui. Sau peste;
…că el, fiul tatălui lui ce este evident că l-a și moștenit genetic, a fost mega olimpic în IT, cu aptitudini grozave în același domeniu, dovedindu-se ulterior un profesionist desăvârșit în calitate de Project Manager (?) ( mă gândesc dacă erau atât de comuni termenii ăștia prin 1975, în plină dezvoltare măreață a comunismului, când nu știam nimic mai departe de granița țării noastre, când universul nostru tot era limitat mergând întotdeauna înspre interior și niciodată spre exterior, spre occident);
…că după revoluție, tatăl lui, ca de altfel majoritatea românilor noștri, a schimbat domeniul public cu cel privat, împreună cu cei 80 de colegi de-ai săi ce au procedat absolut similar;
…că mama lui, ca oricare alt părinte, a buchisit cu greu niște bani, astfel dăruindu-i acestuia un mic calculator. Prin ’94. (?)
Vezi tu, eu NU o să-l votez deloc și niciodată pe președintele USR în nicio funcție la care dânsul probabil că va candida. Nu mă interesează în niciun fel apartenența vreunuia de la putere în sensul de cadru militar și altele similare, în același sens.
Mă interesează mai mult ce spune, cum spune, cine este, ce familie are, ce educație a avut. Dacă minte cu precădere, ori invers, preferă să spună adevărul.
DE CE? De ce crezi că-i benefic să demonstrezi că lupți puternic tu cu statul, câtă vreme tu însuți ești chiar statul?
Cum să iubești și cum să urmezi un lider politic, atâta vreme cât nu știi mare lucru despre el?
Și totuși esențialul neclarificat în niciun punct în ecuația om politic – Cătălin Drulă, atipicul acestuia în raport cu publicul l-aș limita la nejustificarea laturii pline de mister în ceea ce-i privește familia.
În plus, să fim atât de creduli încât să ne lăsăm convinși că niciun neobrăzat din presă nu a reușit sub nicio formă să pozeze măcar un colț, un cadru de familie Drulă complet și unitar? Hai că-i bizară toată treaba asta, să recunoaștem!
Prea puțini oameni politici, personal nu stiu mici măcar unul, care să fie atât de bine protejați, astfel încât să se țină cont de rugămintea de a nu expune public partenerul de viață, ori copilul .., de ce nu?!? Cum să iubești și cum să urmezi un lider politic, atâta vreme cât nu știi mare lucru despre el?
Unde e beneficiul?
Iar câtă vreme știi cu exactitate până și numărul persoanelor rămase fără slujbă la stat în ’89, colegi de-ai tatălui ce similar… au făcut și-au dres,..deci câtă vreme știi că mă convingi prin empatie, provocând silit gânduri și experiență personală, câtă vreme când ești atacat cu ceva ce știi că doare o națiune întreagă să apari cu explicații mai bâlbâite pe alocuri și ferme deopotriva, privite drept în ochi…devine evident de limpede cât ești de conștient de beneficiul transparenței, de nevoia mai mult decât necesară a exemplului propriu, de povestire a istoricul personal de familie, în situația dată.
Atunci când trebuie, Cătălin Drulă apelează la sinceritate, credibilitate, la povestire. Nu-i așa?
Drulă adoptă stilul vestimentar al funcționarului de rând
Din punct de vedere vestimentar, n-am prea multe de spus despre Cătălin Drulă. Acesta adoptă stilul funcționarului de rând, mai recent stil business casual îmbrățișat de politicieni la nivel mondial, cu o singură, dar esențială diferență: nu e destul și nici suficient să îmbraci cotidian, întotdeauna, costum fără cravată.
În primul rând doar anumite costume bărbătești pot fi purtate astfel, în al doilea rând și mai importantă aici devine cămașă pe care o alături ținutei respective.
Și, nu în ultimul rând, contează numărul de nasturi desfăcuți în zona gâtului. Niciodată cămașă Western în pătrate maro/maro cu galben șamd, întotdeauna călcat și apretat. Doar așa poți ieși liniștit din casa, sigur pe tine fiind, având ținuta corectă. Altfel, domnule Cătălin Drulă, și mulți ceilalți ce abordează business casual ca reprezentativ gen semnătură proprie, e bine de știut că nimic nu poate fi mai greșit! Doar în anumite situații putem să părem mai neglijenți, voluntar..
Din punctul meu de vedere, neglijent nu cadrează cu definiția ori/și imaginea unui om politic de succes. Și cam atât. Vestimentar, nimic notabil, nici reprezentativ.
Concluzii….
1.Cătălin Drulă știe că nu există șansă indiferent unde ori când ar candida. Astfel expunerea în persoană a familiei sale nu îi aduce niciun fel de beneficiu ca și imagine publică.
2. Președintele USR nu răspunde cu adevăr , deschidere și sinceritate la întrebarea ce stă pe buzele tuturor aderenților atunci când aceștia împrumută un vot unui lider de partid: cine și de ce? Cine ești și de ce vrei să fii tu alesul meu? Ce îmi oferi, ce îmi promiți în calitate de…. ?
Citește și Cine ești tu, domnule George Simion, atunci când ești singur?